I dag rullar över 100 000 privatleasade bilar i Sverige.
I dag rullar över 100 000 privatleasade bilar i Sverige.

Privatleasing har blivit vanligare de senaste åren och fortsätter att vara populärt. Men vad ska man egentligen komma ihåg att tänka på som konsument? Vi frågade Johan Holmqvist, bilhandelsansvarig på Motorbranschens Riksförbund.

Privatleasing, som innebär att du som kund har tillgång till en bil för privat bruk under en leasingperiod, har varit populärt de senaste åren. I dag rullar över 100 000 privatleasade bilar i Sverige. 2016 nåddes en rekordnivå då andelen privatleasade bilar av de privatregistrerade uppgick till 29 procent. Under 2017 var motsvarande siffra 28 procent. Det är blandade åldrar som väljer att privatleasa men det är vanligast i storstadsregionerna.
– Privatleasingen fortsätter på en hög nivå och jag tror att den kommer att ligga runt 28 procent även under 2018. Vår prognos är att det kommer att levereras ut mellan 40 000 och 45 000 privatleasade bilar under året, säger Johan Holmqvist, bilhandelsansvarig på Motorbranschens Riksförbund.

LÄS MER: Så övervinner du bilskräcken

När du privatleasar en bil betalar du en månadskostnad som antingen kan vara fast eller rörlig. Den vanligaste avtalstiden är tre år och inkluderar 4 500 mil. För många är det ett sätt att få tillgång till en modern, säker och miljömässig bil, samtidigt som man slipper fundera över värdeminskning eller att behöva sälja den begagnade bilen. Men även om du inte äger den ska du sköta bilen som om det vore din egen under leasingperioden, och det finns en del saker att ha koll på innan du skriver på avtalet.
– Innan man leasar en bil behöver man ta reda på sitt bilbehov framåt och hur många mil man kommer att behöva köra under avtalsperioden. Man måste även ha koll på vad som ingår i avtalet, exempelvis när det gäller försäkring, vinterdäck och nybilsgaranti. Och man ska vara medveten om att man under avtalsperioden ansvarar för skötsel, underhåll, service och reparation av bilen, säger Johan Holmqvist.

Huvudregeln är alltså att man ska lämna tillbaka bilen i normalskick när avtalsperioden är slut. Bilen ska servas enligt tillverkarens anvisningar under leasingperioden och om försäkring inte ingår i avtalet ansvarar kunden för att bilen är försäkrad. Som kund betalar man också skatter och avgifter såsom fordonskatt och trängselskatt, och om man har kört längre än beräknat när det är dags att lämna tillbaka bilen får man betala en övermilsdebitering.

LÄS MER: 4 lifehacks för bilen

Det populäraste bilmärkena att privatleasa 2017

Volkswagen (19 procent)
Volvo (11 procent)
Peugeot (10 procent)
Audi (9 procent)
Renault (8 procent)
Toyota (8 procent)

Källa: Motorbranschens Riksförbund

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset