En privatperson hindrade en yxman att ta sig in i kommunhuset i Sveg i Härjedalen.
En privatperson hindrade en yxman att ta sig in i kommunhuset i Sveg i Härjedalen.

En maskerad och yxbeväpnad man var på väg in i Svegs kommunhus på torsdagseftermiddagen. Det uppmärksammade en privatperson som satt i sin bil utanför huset.

– Jag bestämde mig för att ingripa och konfrontera mannen, säger Crister – som bara benämns vid förnamn – till Tidningen Härjedalen

Enligt vittnen gjorde yxmannen flera utfall mot Crister och det var en ordväxling dem emellan. Efter det gav yxmannen upp och gick därifrån. Under tiden tillkallades polis.

Några minuter senare kom mannen tillbaka mot kommunhuset, den här gången utan yxa. Även den gången hindrade Crister mannen från att gå in i huset och strax därefter kom polisen och grep mannen. Yxan hittades sedan en liten bit därifrån.

Under händelseförloppet hade yxmannen mordhotat Crister, hans familj och en tjänsteman på kommunen, berättar han för TH.

Han tycker att alla i samhället ska hjälpa till och motverka brott, särskilt hot mot demokratin.

– Jag kände direkt att den här personen är farlig och kan inte få gå runt på byn med ett tillhygge, hade något inträffat utan att jag hade gjort något så hade det inte känts bra, säger han till TH.

Yxmannen, som är i 50-årsåldern, är anhållen och misstänkt för grovt olaga hot. Han är tidigare känd av polisen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset