Mack Beats har producerat åt många svenska hiphopstjärnor. Med debutalbumet ”Centrum” tar han själv klivet in i rampljuset. – Nu har jag gjort som jag vill, säger han.

Lotta Bergseth

Mack Beats är sugen på att producera åt artister i USA. – Nas har alltid varit min favorit. Men ska man slå igenom i USA måste man först slå sig igenom en djungel av skivbolag. Men fick jag möjligheten skulle jag inte tveka, säger han. Här står han utanför studion i Årsta i Stockholm tillsammans med sin hund Ayla.

 

Ison & Fille, Aleks, Mohammed Ali, Stor, Lazee, Grillat & Grändy – listan på alla hiphopartister som producenten Mack Beats har jobbat med är lång.

Sedan han började sin producentkarriär för över tio år sedan har drömmen om ett eget album funnits där. 
– Men mina låtar har hamnat på andra artisters album, säger Mack Beats, 29, vars riktiga namn är Marko Saez.
För två år sedan såddes fröet till debutalbumet ”Centrum”, som släpps den 5 juni, genom låten ”I centrum” som han gjorde tillsammans med Jaqe. 
Mack Beats står för skivans produktioner. Låttextförfattandet har han överlåtit åt de artister som medverkar, bland andra Mohammed Ali, Newkid, Linda Pira, Malcolm B, Ison & Fille, Grillat & Grändy och Julia Spada. 
– Jag ville få med folk utanför min krets och har hittat folk runt om i landet. Jag har velat lyfta fram unga talanger som jag tror på, säger han. 
Artisterna fick fria händer men Mack Beats styrde dem indirekt genom vilka beats han gav dem.
– Som Hoosam och Carlito – de är ofta hårda och politiska. Därför gav jag dem ett beat som lugnare. Jag ville få alla att lyfta fram nya sidor hos sig själva.
• Skiljer sig dina produktioner på ”Centrum” jämfört med dina tidigare samarbeten?
– När jag jobbar med artister ger jag dem det upplägg de önskar. Nu har jag gjort som jag vill och då har det inte blivit klassiska upplägg med vers, refräng, vers, refräng, säger han.
Men solodebuten får inte Mack Beats att ge upp rollen som producent åt andra.
– Mohammed Ali, Ison & Fille och Aleks har påbörjat nya album och där kommer jag att vara med, säger han.
 
Mack Beats om fem av artisterna på skivan
 
Lilla Namo (medverkar på låten ”Passé”)
– Jag och Lilla Namo har jobbat ihop ett tag men inte spelat in något. När skivan nästan var klar kom jag på att jag måste ha med henne. Hon fastnade för beatet jag skickade till henne och resultatet blev klockrent. 
 
Rosh (medverkar på låten ”Passé”)
– Hon är bara 17 år och det här är en av hennes första inspelningar. Hon skrev till mig på Facebook och jag lyssnade på hennes demo och gillade det. Henne kommer vi att höra mer av.
 
Goran Kajfes (medverkar på låten ”Kronan cirkuerar”)
– Jag ville ha en instrumentell låt och Goran gick lös på det och det blev skitbra. Jag har inte jobbat med honom tidigare men en big upp till Goran.
 
Timbuktu (medverkar på låten ”Tiden står still”)
– Han är en artist som jag har lyssnat på sedan han släppte sitt första album på svenska. Jag har alltid velat jobba med honom men inspelningen tog lång tid eftersom han har så mycket att göra. Han gjorde det skitbra.
 
Jaqe (medverkar på ”I centrum” och ”Tiden står still”).
– Jag hörde ett mixtape av honom på nätet och gillade honom så mycket att jag frågade om han ville vara med. Vi klickade så bra att vi har gjort ett helt album vid sidan av mitt album. Förhoppningsvis släpps det till hösten.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset