Wilhelm Agrell är professor i underrättelseanalys.
Wilhelm Agrell är professor i underrättelseanalys.

Konflikten mellan västvärlden och terrogrupper som IS kan bäst beskrivas som ett tredje världskrig, menar freds- och konfliktsforskaren Wilhelm Agrell enligt Aftonbladet.

Det tredje världskriget har redan börjat, och det kommer bara att eskalera säger professor Wilhelm Agrell till Aftonbladet.

– Vi befinner oss i något som bäst kan förstås som ett världskrig, men vi ryggar tillbaka för den benämningen, säger han till tidningen, och fortsätter.

– Vi har nämligen en föreställning att historien ska återupprepa sig på ett särskilt sätt - att det ska bli uppenbart för alla att världskriget har börjat. Men det här är annan typ av konflikter än vad vi känner till. 

Resonemanget har tidigare utvecklats i P1-programmet ”Filosofiska rummet” som utgick från frågeställningen ”När kommer det tredje världskriget?”.

Enligt Wilhelm Agrell, som är freds- och konfliktsforskare och även professor i underrättelseanalys, är konflikterna i Mellanöstern och terrordåden i Europa en form av världskrig. Historieprofessor Kristian Gerner, som också medverkade i Filosofiska rummet, håller med.

– Det pågår någon form av globalt krig, men inga krigsförklaringar mellan stormakter, säger han i P1-programmet.

Agrell säger till Aftonbladet att det finns en risk för att de pågående konflikterna utvecklas till ett traditionellt krig mellan stater.

– Ja, det finns en betydande risk. Den här typen av fragmenterade konflikter utlöser vid en viss punkt underliggande konflikter mellan stater. Iran är ett exempel - ett iranskt-arabiskt krig ligger bara ett par steg bort i en pågående konfliktprocess.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Utrikes