Att Gävlebocken har brunnit fler gånger än den klarat sig är trist, tycker bockens talesperson Maria Wallberg. Samtidigt hjälper det till att sätta Gävle på kartan.
Att Gävlebocken har brunnit fler gånger än den klarat sig är trist, tycker bockens talesperson Maria Wallberg. Samtidigt hjälper det till att sätta Gävle på kartan.

Gävlebocken har brunnit fler gånger än den klarat sig. Samtidigt hjälper det till att sätta Gävle på kartan, enligt Maria Wallberg, bockens talesperson. "Vi kan ju säga som så att Gävlebocken är känd för att han brinner", säger hon.

Någon gång på hösten 1966 kom idén till Gävlebocken och den 1 december såg den 13 meter höga, sju meter långa och tre ton tunga bocken dagens ljus. År ett för Gävlebocken varade i ungefär en månad, sedan tyckte någon att det fick vara nog. Så slutade Gävlebockens första år på nyårsnatten vid tolvslaget.

Och så började ”traditionen” av att bränna bocken. I år firade Gävlebocken 50 år men festen blev kort – redan på invigningsdagen brändes den ner. Totalt har bocken brunnit eller på annat sätt skadats 38 gånger sedan 1966.

– Vi har full förståelse för att det är därför han är känd. Självklart förstår vi att det här är Gävles största kändis, det är klart att han är en medieikon. Samtidigt är det väldigt många människor som är ledsna, vi vill ju att han ska stå så länge som möjligt, säger Maria Wallberg.

►LÄS MER: 8 saker du inte visste om Gävlebocken

Varför Gävlebocken har blivit en sådan mediekändis tror Bengt Johansson, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, beror på att Gävlebocken inte alltid brinner.

– Uppmärksamheten blir ju mycket större om de bränner ner bocken än om de inte gör det. Men att den ibland klarar sig är det som gör det nyhetsmässigt. Samtidigt är det en jultradition, det finns en slags förväntan i att bocken ska brinna, säger han.

Trots att det är brottsligt att bränna ner eller på annat sätt förstöra bocken menar Bengt Johansson att det inte är negativt för Gävle kommun.

– Det hjälper till att sätta Gävle på kartan. Det många vet om Gävle är att bocken brinner, säger han.

På onsdag tar Gävle kommun beslut om huruvida Gävlebocken återigen ska byggas upp i år. Om det blir av blir det en nyinvigning till Lucia.

►LÄS MER: Bocken kan återuppstå till lucia

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jul