Rent påhitt att amning och alkohol inte är förenligt, enligt Agnes Wold.
Rent påhitt att amning och alkohol inte är förenligt, enligt Agnes Wold.

Bakteriologiprofessorn Agnes Wold vill avliva myten om att det är skadligt med alkohol under amning. ”Det leder till otroligt mycket ångest och dåligt samvete hos mammor”, säger hon.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, ser det som sitt uppdrag att avliva myter. Ett påstående som hon ständigt kämpar mot handlar om uppfattningen att amning inte skulle vara förenligt med alkohol. I SVT:s ”Min sanning” kallar hon det för ett ”rent påhitt”.

– Biologiskt sett är det ingen fara. Punkt. Du kan aldrig dricka så mycket så att det biologiskt sett i bröstmjölken blir några halter som kan påverka ditt barn. Det är helt omöjligt, säger professorn till Metro.

►LÄS MER: Cissi Wallin: Amningshetsarna borde skaffa en meningsfull hobby

Enligt Agnes Wold är det långt mer riskabelt om pappan dricker.

– Det är minst tio gånger vanligare att män är alkoholister på ett sätt som förstör för barn.

Hon menar att det är viktigt att myndigheter och sjukvård inte sprider påståenden som inte är vetenskapligt belagda.

– Det är klart det finns människor som är alkoholister och missbrukar, det är tragiskt men det är inget man kommer tillrätta med genom att moralisera och hitta på saker om amning och bröstmjölk.

Så här skriver Livsmedelsverket om ämnet: ”Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.”

– Det är precis lika ofarligt att dricka två-tre glas sex gånger i veckan. Det finns teoretiskt sett ingen som helst biologisk risk för barnet. Hur mycket du dricker har inte Livsmedelsverket med att göra, säger Agnes Wold.

►LÄS MER: Professorn: Slätrakade har mer bakterier i ansiktet än skäggiga

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset