Hans Rosling, professor i internationell hälsa, förklarar i en Facebook-film hur EU:s bestämmelser får flyktingar att välja den farliga vägen över Medelhavet.
Hans Rosling, professor i internationell hälsa, förklarar i en Facebook-film hur EU:s bestämmelser får flyktingar att välja den farliga vägen över Medelhavet.

Minst 2 500 människor har hittills i år dött när de flytt i båtar över Medelhavet. En miljon väntas ha gjort den livsfarliga resan innan året är slut. I ett uppmärksammat Facebook-klipp förklarar Hans Rosling, professor i internationell hälsa, varför flyktingarna inte väljer att ta det billigare och säkrare flyget i stället.

I slutet av förra året konstaterade FN att världen befinner sig i den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget. Över 50 miljoner människor uppges vara på flykt – varav hälften av dem är barn.

De flesta är kvar i sina hemländer eller i krisens närområde. Men en liten del av dem väljer att betala en stor summa pengar och lägga sina liv i flyktingsmugglares händer.

Omänskligt är ett ord som används allt oftare i sammanhanget. Men hur kan det, trots de uppenbara riskerna, komma sig att över en miljon väntas ha gjort den livsfarliga båtresan över Medelhavet innan året är slut?

I ett Facebook-klipp, som på bara några dagar fått över 25 000 delningar och 9 000 gillamarkeringar förklarar  professor Hans Roslings, verksamhetschef på  Gapminder varför så många flyktingar tar båten när flyget är både billigare och säkrare.

Han visar upp EU direktivet 2001/51/EC, som säger att alla flygbolag, eller färjbolag, som för in en person utan korrekta papper måste stå för kostnaden att skicka tillbaka personen till ursprungslandet.

Flyktingarna nekas därför att passera check in-disken, då bolagen vill slippa dyra räkningar.

– Vi gör precis allting för att de här flyktingarna inte ska kunna sätta ner foten i ett europeiskt land och söka om asyl. Samtidigt säger vi att de har rätt att söka asyl. Och man får inte gå in på en svensk ambassad, säger Hans Rosling till Metro.

Han menar att det innebär att ingen som är fattig kan ta det svåra beslutet att fly.

– Ingen som har mindre än 10 000 kronor per familjemedlem kan över huvud taget komma. Och sen måste de som har pengar vara villiga att offra de besparingar de har och ta risken att kanske inte överleva.

Anser du att det är få som vet om detta?

– Uppenbarligen, man hade inte fått 3,3 miljoner views på Facebook om folk kände till det, svarar han.

Rosling säger att 95 procent av kommentarerna har varit positiva. Många säger sig enligt honom ha blivit mycket förvånade över att få reda på att det ser ut som det gör.

This Shows You Why Boat Refugees Don't Fly!

Posted by Gapminder on Wednesday, 22 April 2015
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset