Du blir inte lyckligare om du kommer över 60 000 i lön, menar forskaren.
Du blir inte lyckligare om du kommer över 60 000 i lön, menar forskaren.

Lyckoforskaren Henry Montgomery menar att man mår bättre och bättre vid löneförhöjningar – upp till cirka 50 000 kronor. Men efter det planar det ut, berättar han för Dagens Industri.

Att vara lycklig över din lön har inte bara med din lönenivå att göra, utan också att lönen är rättvis fördelad på arbetsplatsen.

Det säger Henry Montgomery, professor i psykologi och forskare i beteendeekonomi, till Dagens Industri.

– Minst lika viktigt för de anställdas motivation är att fördelningen av lönesumman uppfattas som rättvis. Forskning visar att lycka har mycket att göra med rättvis fördelning, kanske mer än den absoluta nivån, berättar han för tidningen.

LÄS MER: Kolumn: Lönen för arbete är pengar – inte lycka

Men summan du tjänar spelar också roll. Åtminstone fram till att du når upp till en viss nivå.

– Upp till 50 000-60 000 kronor i månadslön mår man bättre vid löneförhöjningar. Därefter börjar det plana ut, man blir inte så mycket lyckligare av en högre lön.

Vidare tycker Montgomery att fler arbetsgivare borde jobba med ett belöningssystem för sina anställda. Det kan handla om små belöningar – som kaffe, fruktkorgar och små tävlingar. Det kommer in på ett annat ”mentalt konto” än lönen, menar han.

LÄS MER: Ny studie: Köpa tid och inte prylar gör dig lyckligare

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Lön Jobb