Thorbjörne Laike, professor i miljöpsykologi, ser reaktionerna på branden som väntade.
Thorbjörne Laike, professor i miljöpsykologi, ser reaktionerna på branden som väntade.

Hela världen sörjer Notre-Dame som brunnit under natten. Men varför? Enligt professorn i miljöpsykologi handlar det till stor del om våra minnen kopplade till kyrkan.

– Det finns byggnader som vi har vuxit upp med, riktmärken vi alltid har sett som blir en omedveten del av hur vi upplever världen. Många har minnen kopplade till Notre-Dame, försvinner kyrkan är det som om hela minnesbilden åker ur hjärnan, säger Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi vid Lunds universitets arkitekturavdelning.

LÄS MER: Se bilderna från eldhärjade Notre-Dame

Ur den miljöpsykologiska modellen är det vanligt att just landmärken som Notre-Dame har stor betydelse för oss. Förutom att Frankrike kan sörja något som representerar landet har även övriga världen en relation till Notre-Dame.

– Många svenskar har varit där och sett Notre-Dame, det är som om Eiffeltornet plötsligt skulle rasa ner. Vi har alltid sett det stå där och vill att det alltid ska finnas kvar, säger Thorbjörn Laike.

Kyrkor särskilt känslosamma

Att det handlar om just en kyrka och inte något annat landsmärke spelar också roll. Svenska byggnader som skulle kunna skapa liknande känslor om de förstördes är enligt Thorbjörn Laike domkyrkorna i Lund och Uppsala.

– Dop, bröllop och begravningar är alla viktiga livshändelser som kopplas ihop till kyrkor. Försvinner då kyrkan är det nästan som att våra minnen därifrån försvinner också, vilket är vad vi ser i dag med Notre-Dame som en hel nation har minnen av.

I Sverige som blivit allt mer sekulärt med tiden finns många kyrkor som inte används. De förfaller och måste stängas ner.

– Men så fort det börjar pratas om att riva en kyrka reagerar människor väldigt starkt, även om de inte är troende. Det är en del av vårt kollektiva arv som vi har mycket känslor kring. Man får inte göra hur som helst runt dem, säger Thorbjörn Laike.

LÄS MER: Zlatan köper kyrka på Östermalm

Ingen klassisk sorgeprocess

Enligt Thorbjörn Laike är det ändå en kortvarig sorg när en byggnad försvinner eller skadas, jämfört med andra förluster:

– Det här brukar gå över efter ett tag för de allra flesta. Den här typen av byggnad är dessutom med om mycket genom tiden och brukar byggas upp igen, så någon längre sorgeprocess är nog inte nödvändig.

LÄS MER: Macron: Notre-Dame ska byggas upp efter branden

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset