Professorn Agnes Wold anser att det inte är farligt med hudbakterier.
Professorn Agnes Wold anser att det inte är farligt med hudbakterier.

Metros artikel om att ”skägg innehöll mer bajsbakterier än toaletter” har fått stor spridning i sociala medier. Men bakteriologiprofessorn Agnes Wold tycker inte att skäggiga män ska vara oroliga.

– En skäggig människa har ju mindre bakterier på sig än en slätrakad, det är känt. För när man rakar sig blir det små hål i huden och då läcker det ut lite blodplasma vilket gör att bakterierna får näring och börjar tillväxa, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.

Det var tv-kanalen KOAT i Albuquerque som samlade in prover från frivilliga män och lät mikrobiologen John Golobic analysera dem. Enligt honom innehöll många skägg fekaliebakterier, det vill säga de bakterier man hittar i bajs.

John Golobic sa att vissa skägg till och med var smutsigare än toaletter. Ett nonsenspåstående, tycker Agnes Wold.

– Det är klart det är så, i en toalettstol finns det ju knappt några bakterier. Det ska man känna till som mikrobiolog, säger hon.

Du tycker inte att man ska jämföra med toaletter?

– Nej, precis. Det är väldigt låga bakterietal i en toalett jämfört med vår hud och saliv. Ett kryddmått saliv innehåller en miljon bakterier. Det får du säkert inte ihop om du svabbar ett helt golv plus en toalettstol, säger Agnes Wold.

Hon tycker att det är ofta som det blir för stora rubriker om bakterier.

– Jag anser inte att det är något farligt med att ha hudbakterier.

Läs mer: Skägg innehöll mer bajsbakterier än toaletter i labbtest

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Agnes Wold