Juridikprofessorns liv ändrades i ett enda klick när hon av misstag skickade en porrlänk i stället för skrivtips till sina studenter. Nu talar hon ut om helvetet att bli utskrattad i hela världen. ”Du inser att det finns värre saker än förnedring”.

Den 31 mars i år visste inte Lisa McElroy att hon snart skulle vara känd över hela världen, men inte för hennes uppskattade arbete med sina studenter på Drexel University. I stället för en länk till en artikel med skrivtips klistrade hon in en länk till envideo på porrsidan Pornhub där en kvinna tillfredsställde sig själv. 

Studenterna började skicka runt mejlet och det tog inte lång tid förrän hennes namn var synonymt med det pinsamma blundern. Som att inte förnedringen i sociala och traditionella medier räckte blev hon avstängd och utredd för trakasserier. 

Nu har Lisa McElroy till slut brutit tystnaden och berättar om den senaste tiden i   Washington Post

Hon minns stunden då hon satte sig ner för att berätta om händelsen för sina tonårsdöttrar, som garanterat skulle komma att få reda på det i alla fall. Döttrarna var oroliga för att deras mamma hade blivit allvarligt sjuk. 

”Jag svarade som en mor. Jag ville att de skulle veta att offentlig förnedring inte var lika illa som cancer. Jag behövde att hon skulle känna att allt skulle bli bra”, skriver hon. 

Men det var först efter flera veckor som hon själv kunde känna att allt skulle bli bra. 

”Alla spekulerade om jag tittade på porr eller använde sexleksaker, eller gillade kinky sex. Vissa ville avkräva mig jobb och licens”. 

Men i efterhand har hon också börjat ifrågasätta alla de som attackerar hennes beteende. 

”Ingen ifrågasatte värdigheten hos de som skickade vidare den oavsikliga länken. Ingen frågade varför studenterna, om de tyckte att det var så stötande, öppnade länken med sin omisskännliga adress och tittade på videon så länge att de förstod vad den handlade om”.

Hon är också kritisk till den rapportering som har skett i medierna. 

”På ett ögonblick kan privatpersoner bli offentliga personer, utskämda i rubriker för agerande som inte skadar någon förutom dem själva”. 

Trots allt som hänt har professorn på något sätt kommit ut på andra sidan som en starkare människa. Utredningen mot henne lades ner och hon är nu redo att komma tillbaka och undervisa. 

”Vi ses på föreläsningen”, avslutar hon brevet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset