Jonas Cramby har ätit julbord på Gamla riksarkivet. Fler julbord att besöka.

Gamla riksarkivet, Birger Jarls torg 2A

3 av 5

Redan förra året började det gamla gistna julbordet kännas småhippt igen. Erik Haag och Lotta Lundgren startade julbordshow medan finkrogar som Djuret, Oaxen och Mathias Dahlgrens Matbordet presenterade sina personliga varianter. Ytterst ansvariga för detta uppsving för glöggkryddor och medeltida konserveringsmetoder borde dock kockarna

Christian Hellberg och Niklas Ekstedt vara, som med Gamla Riksarkivet gör för julbordet vad Christer Lindarw gjorde för dragshowen på 70-talet. En massrörelse. När man besöker det gamla arkivariehuset på Riddarholmen är det lätt att förstå populariteten. Själva huset ser för det första ut som ett julpyntat Hogwarts. Det är tindrande, gnistrande med ett biorum för barnen och en lustig liten rutschbana som snurrar ner till glöggrummet vari julbordet tar sin start. Som hängiven glögghatare måste jag dock säga att jag gillar Gamla riksarkivets variant. Kanske är det den rena, mindre söta smaken eller så är det bara starkspriten?

I vilket fall, julstämningen är så hög att bara en Ebenezer Scrooge skulle kunna hålla sig från att börja nynna på ²Vår julskinka har rymt² medan man förser sig från sillbordet. Så hur är då maten? Ungefär som ett julbord, fast godare. Och vissa saker faktiskt: lite mindre gott. Christian Hellberg och Niklas Ekstedt har nämligen valt att presentera ett traditionellt svenskt julbord men med rätter gjorda från grunden. Detta gör att det blir en större variation på smakerna. Sillen, laxen och det kallskurna håller genomgående hög klass medan det småvarma svajjar.

Köttbullarna är för grå, omeletten för stabbig och kålen för söt. Enligt mig, som varit nere med grönkål långt innan alla kalehipsters och juicarnördar, är den halländska långkålen julbordets stora stjärna. Riksarkivets variant är dock för söt, för fet och har inte nog med härligt krispig stekyta. Efter att en sista skinkan är uppäten är det sedan dags att däst och med ett tunt lager fett runt munnen leta sig stapplande in i det berömda så kallade ”godisrummet” ­ en slags febrig, ofta instagrammad barndomsdröm fyllt av hemkokta kolor, kakor, puddingar och desserter.

”Ät efterrätterna här, och fyll fickorna med julgodiset till senare”, viskar Christian Hellberg konspiratoriskt och visar att han vet precis hur ett julbordsproffs jobbar.

Undvik: Kålen.

Missa inte: Sillen, laxen, ägghalvorna.

Vegetarisk: Ja, ett separat vegetarisk julbord finns.

Öppet: Lunch: 11.30 – 14.30. Kväll: 17.00 till 21.30. Söndag: 11.30 – 18.30.

Priser: Lunchsittning: 595 kronor. Middags- och helgsittning: 795 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset