Det är dags för Andra chansen i Melodifestivalen, som går av stapeln i Kristianstad. Åtta bidrag ska mötas i fyra dueller och vinnarna går direkt till finalen. Metros Melloexperter Anneli Wikström och Natalie Demirian förutspår vilka som går segrande ur duellerna.

Duell 1: Margaret – ”In my cabana” möter Moncho – ”Cuba libre”

Margarets låt har nått oväntad framgång och spelas flitigt på både radio och Spotify – hon är faktiskt den näst mest spelade av bidragen i Andra chansen. Alla vill tydligen nynna med i frasen ”Go ape in my cabana”. Oddsen säger samma sak – att Margret lätt tar hem matchen. Moncho möter med andra ord tufft motstånd och även om hans sommardoftande ”Cuba libre” är dansant så lutar det mot att Margaret vinner kampen.

Anneli Wikströms betyg:
Margaret: 2
Moncho: 2
Kommentar: Ingen av de här låtarna är mina favoriter men om jag måste välja så lyssnar jag faktiskt hellre på ”Cuba libre” av någon anledning. Det blir en jämn match som jag tror Margaret tar hem.

Natalie Demirians betyg:
Margaret: 2
Moncho: 2
Kommentar: Det här är knappast mina favoritlåtar heller. Men nu måste jag välja någon och då föredrar jag nog Margret framför Monchos Lilla sjöjungfrun-kopia.

Prognos: Margaret till final.

Duell 2: Renaida – ”All the feels” möter Olivia Eliasson – ”Never learn”

Renaidas coola ”All the feels” är favorit om man tittar på oddsen i skrivandets stund men Olivias låt ”Never learn” är mer spelad på Spotify, vilket betyder att hon inte går att räkna bort. Om duell 1 blir tuff så blir den här förmodligen ännu svårare. Två tjejer med bra låtar som kommer att dela tittarna i två läger.

Anneli Wikströms betyg:
Renaida: 3
Olivia Eliasson: 3
Kommentar: Åh den här duellen är svår. Jag älskade Renaidas låt när jag hörde den första gången men jag tycker faktiskt ännu bättre om Olivias. Den växer för varje gång. Hoppas på Olivia men tror på Renaida.

Natalie Demirians betyg: 
Renaida: 3
Olivia Eliasson: 2
Kommentar: Den här duellen kan verkligen gå hur som helst. Jag tycker dock att Olivias låt och scenshow är intetsägande och att Renaida förtjänar finalplatsen. Hennes låt sticker ut mer och bjuder på mer show.

Prognos: Renaida till final.

Duell 3: Felix Sandman – ”Every single day” möter Mimi Werner – ”Songburning”

Felix Sandman uppträdde i fjärde deltävlingen med en av årets starkaste låtar och är i skrivandets stund näst mest spelad av årets bidrag på Spotify. Det är inget fel på Mimi Werners countrypoplåt men oddsen är klart emot henne. Mimis resa i årets Melodifestival tar nog slut i Andra chansen.

Anneli Wikström betyg:
Felix Sandman: 4
Mimi Werner: 2
Kommentar: Felix ställer upp med en modern ballad som är välskriven och sticker ut. Han hade förtjänat en finalplats redan i deltävlingen. Mimis countrypop passerar ganska obemärkt förbi. En ganska ospännande duell.

Natalie Demirian betyg:
Felix Sandman: 3
Mimi Werner: 2
Kommentar: Det känns solklart att Felixs unika bidrag i sammanhanget kammar hem den här duellen. Jag blir väldigt förvånad om Mimis rätt tråkiga låt vinner. Att Felix ens ska behöva tävla i Andra chansen medan Rolandz gick direkt till final gör mig fortfarande irriterad.

Prognos: Felix Sandman till final.

Duell 4: Sigrid Bernson – ”Patrick Swayze” möter Mendez – ”Everyday”

Sigrid tävlade i första deltävlingen med sin hyllning till Patrick Swayze men Mendez latinodänga ”Everyday” ser på förhand ut att sopa dansgolvet med Sigrid. Han är mer spelad på listorna och har lägre odds i skrivandets stund. Det som kan fälla Mendez är om Sigrid (och Samir) får sin stora skara av följare på sociala medier att rösta.

Anneli Wikström betyg:
Sigrid Bernson: 2
Mendez: 3
Kommentar: Varken Mendez eller Sigrid är några ess på att sjunga men Mendez har i alla fall en bra låt som jag gärna lyssnar på och som har sin plats i finalen. I en rättvis värld borde han vara given vinnare av duell 4.

Natalie Demirian betyg:
Sigrid Bernson 2
Mendez 4

Kommentar: Jag är väldigt svag för latinpop och älskar Mendez låt som har en refräng som fastnar direkt, även om studioversionen låter betydligt bättre än när han sjunger live. Sigrid däremot har både en röst och en låt som man inte orkar höra igen. Känner mig snäll som ger henne en tvåa i betyg.

Prognos: Mendez till final.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset