Örjan Kihlström vann med hästen Propulsion i Eskilstuna. Arkivbild.
Örjan Kihlström vann med hästen Propulsion i Eskilstuna. Arkivbild.

Många svenska hästar siktar mot Prix d'Amérique sista helgen i januari. Propulsion är en av dem. Han visade väldigt fin form vid seger i lördagens gulddivisionslopp i Eskilstuna.– Det här såg bra ut, han kommer att vara betydligt bättre i nästa start, konstaterade tränaren Daniel Redén.

Nästa start blir i Prix de Bretagne över distansen 2 100 meter. Med Örjan Kihlström i sulkyn. De tre främsta får en plats i Prix d'Amérique med 4,7 miljoner kronor till vinnaren.

– Hästen har varit väldigt tungt tränad under hösten. Nu har han fått två lopp och det kommer att göra mycket för formen. Jag hoppas och tror att han ska vara på topp om två veckor, har också bra feeling för att han ska passa fint på Vincennes-banan, sade Redén.

Propulsion har en förhållandevis låg prissumma och kommer att starta från bakspår på Vincennes. Men han kommer säkert att vara med i segerstriden ändå mot de bästa franska travarna.

– Han har ju visat i år att han tillhör världseliten. Det blev ett väldigt fint lopp för honom i dag när vi kunde köra till spets efter drygt ett varv. Det fanns krafter kvar i mål och jag var väldigt nöjd, sade Örjan Kihlström.

Många resor

Kihlström kommer att göra många resor till Paris i vinter. Många vill ha honom som kusk bakom hästar som Propulsion, Order By Keeper, Wild Honey, Delicious US, Nuncio, Volstead och Lionel.

– Det ser intressant ut men mycket kan hända än. Och jag kan ju bara köra en häst i taget, säger Kihlström som vann Prix d'Amérique med Maharajah 2014.

Kim Moberg, 20, körde sitt första V75-lopp och vann med Mellby Caddy. Moberg gav stoet ett fint lopp som trea i andraspår och när attacken kom 600 meter från mål gick det undan. Redan i sista kurvan kopplade ekipaget greppet och segern blev enkel i lärlingsloppet.

Mycket känslor

Moberg bjöd tidigt på en segergest och kastade sedan körspöet i luften.

– Jag vet inte vad jag ska säga, känner mig helt tom. Men det är mycket känslor nu, det har varit mycket som har hänt i veckan då en nära vän till mig har gått bort, sade en gråtande Kim Moberg.

Vid sidan om stod pappa Svante Båth som var väldigt stolt efter V75-vinsten.

– Kim är bra mycket mer kylig i sulkyn än vad jag var när jag körde. Men hon har ju bra stam också, garvade Båth.

Båth har stora framgångar som travtränare och dottern Kim är en av de anställda.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset