Kusken Örjan Kihlström. Arkivbild.
Kusken Örjan Kihlström. Arkivbild.

Propulsion är klar för Prix d’Amerique om två månader. Femåringen svarade för en topprestation som tvåa i Prix de Bretagne som kördes på Vincennes på söndagen.– Han gjorde ett jättebra lopp, sade kusken Örjan Kihlström.

Det franska travförbundet har ändrat reglerna i Prix d’Amerique. I år får de tre främsta hästarna i de fyra B-loppen Bretagne, Bourgogne, Bourbonnais och Belqique en biljett till världens största travlopp den 29 januari.

Propulsion fick ge sig mot Anna Mix, körd av Franck Nivard, men höll undan för Princess Grif i kampen om andraplatsen.

Örjan Kihlström tog en rätt så lugn start men avancerade fram utvändigt ledaren cirka 1 000 meter från mål.

– Jag ville inte ladda för hårt från början eftersom det var första gången han provade startsystemet. Överhuvudtaget har han ju inte provat voltstart särskilt ofta. Men han var lugn och fin och jag tror att han kan öppna bättre nästa gång, sade Kihlström till TT.

Nöjd tvåa

Propulsion hamnade rätt så långt bak från början, efter drygt halva loppet körde Kihlström fram utvändigt ledaren. I sista kurvan såg femåringen fortfarande starkt ut men kunde inte svara Anna Mix på upploppet. Stoet, som tränades av Sofia Aronson i somras, tappade 30 meter i starten men kunde ändå trava runt fältet i tredjespår. En smått osannolik prestation.

– Hästen kändes fin hela loppet men Anna Mix var för bra. Men vi är jättenöjda med andraplatsen och nu kan Daniel Redén (tränare) lägga upp matchningen precis hur han vill fram till Prix d’Amerique. Det är såklart en fördel.

"Väldigt glad"

Tränaren Redén var nöjd med silverplatsen.

– Jag är väldigt, väldigt glad just nu. Hästen var duktig och andraplatsen är jag nöjd med. Däremot kanske inte Propulsion fungerade fullt ut i dag, sedan vad det beror på vet jag inte. Han har aldrig startat på banan så det kan vara det, eller så berodde det på regnet, sade Daniel Redén till Travronden.

Både Anna Mix och Propulsion travade 1.13,1 över 2 700 meter, en bra tid på den något tungsprungna banan. Kihlström har en svår uppgift att välja häst i PDA eftersom Stefan Melander vill starta Nuncio.

– Det är långt kvar till Prix d’Amerique och mycket kan hända innan dess, konstaterar Kihlström lugnt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset