Leif Boork. Arkivbild.
Leif Boork. Arkivbild.

Kritiken haglade mot Leif Boork i Luleå.Förbundskaptenen står på sig, men...– Jag ska inte säga att jag är helt oberörd, det är att vara för stursk, säger Boork.

Damkronorna förlorade säsongens första match på svensk is, när Finland lämnade Luleå med en 3–2-vinst. Erica Udén Johansson och Fanny Rask gjorde Sveriges mål – men allt kom att handla om Leif Boork.

Den kritiserade förbundskaptenen har varit indragen i en infekterad affär där förre lagkaptenen Jenni Asserholt har hoppat av och lokala favoriten Emma Eliasson petats. Inför och under matchen kom det banderoller mot Boork. "Emma till landslaget", "Med tystnad löses inga problem, därför talar vi nu klarspråk" och "Avgå Boork!" var några av budskapen.

"Jag är från Stockholm..."

Boork fick se och höra mycket under matchens gång och vakter fick ingripa när två personer vecklade ut en banderoll precis bakom den svenska bänken.

– Jag såg en del av de banderoller som var uppe, några var bakom ryggen på mig. Men jag brydde mig inte om det och försökte sköta matchen professionellt. Det är klart att jag inte kunde undgå att märka det, men jag hade förväntat mig det, säger Leif Boork.

TT: Hur kändes det att se det?

– Jag ska inte säga att jag är helt oberörd, det är att vara för stursk. Jag har lärt mig under åren och försöker ignorera det så gott det går. Men det är svårt att värdera när det riktar sig på ett sådant personligt sätt. Annars är det kanske mer allmänna ordalag. Men jag är från Stockholm, vet du... jag har varit med om Djurgården, AIK och Bajens klackar.

"Tänker inte avgå"

Boork menar att laget inte påverkades av scenerna och vill lyfta fram två debutanter som något positivt att ta med sig från matchen.

TT: Men om det fortsätter så här? Är det hållbart?

– Jag tänker inte avgå om det är så du menar. Jag har mandat att träna laget till 2018. Tvärtom tycker jag att det ofta dyker kriser upp under resans gång, och de kan ha olika utseenden. Vi har en stabil ledarstab.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset