"Vi kommer inte förlåta våldtäktsmän som förgriper sig på barn" var ett av budskapen under lördagens protester i Istanbul.
"Vi kommer inte förlåta våldtäktsmän som förgriper sig på barn" var ett av budskapen under lördagens protester i Istanbul.

Tusentals människor samlades på lördagen i Istanbul för att protestera mot ett kontroversiellt lagförslag som innebär att män haft sex med barn slipper straff förutsatt att det inte skett "under hot eller tvång eller annan begränsning av samtycke" och om de gifter sig med sina offer.

– Vi kommer inte att tiga. Vi kommer inte att lyda. Dra tillbaka lagförslaget omedelbart, skrek demonstranterna.

Kvinnor höll upp plakat med texter som "#AKP bort med händerna från min kropp" – en hänvisning till president Recep Tayyip Erdogans parti som lagt fram lagförslaget.

Oppositionen, kändisar och även en organisation där Erdogans dotter är viceordförande har slagit larm om förslaget, som snart ska upp till en andra omröstning i parlamentet. Kritikerna anser att den turkiska regeringen uppmuntrar till våldtäkt på barn.

FN:s barnfond Unicef uttryckte på lördagen "djup oro" över lagförslaget.

– De här förkastliga formerna av våld mot barn är brott som bör bestraffas som sådana och i alla fall ska barnets intressen vara förhärskande, sade talesmannen Christophe Boulierac.

Den legala åldern för samtycke är från 18 år men det är vanligt med barnäktenskap i Turkiet. Regeringen hävdar att den försöker komma åt den sedvänjan.

Yasin Akgül/AP/TT
De här kvinnorna demonstrerade i stadsdelen Kadikoy mot den nya barnlagen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset