Kraven på president Park Geun-Hyes avgång växer sig allt starkare. Arkivbild.
Kraven på president Park Geun-Hyes avgång växer sig allt starkare. Arkivbild.

Den sydkoreanska regeringen uppmanade till lugn på fredagen sedan protesterna mot president Park Geun-Hye väntas bli de största sedan demokratiprotesterna på 1980-talet.

Polisen räknar med en folksamling på 170 000 inför den planerande demonstrationen på lördagen som kräver Parks avgång efter en korruptionsskandal som fått henne att kämpa för sitt politiska liv. Organisationerna bakom demonstrationerna räknar däremot med att uppemot 500 000 personer kommer att dyka upp.

Bakgrunden är att presidentens rådgivare Choi Soon-Sil anhållits misstänkt för bedrägeri och maktmissbruk. Vännen, som fungerat som en slags livscoach, sägs ha haft ett mycket stort inflytande över presidentens maktutövning och även tjänat stora pengar på detta.

Protesterna mot presidenten är nu inne på sin tredje vecka och kraven på hennes avgång blir allt starkare. Hittills har ursäkter och åtgärder som att tillsätta en partiöverskridande regering inte fått den tilltänkta effekten. I kölvattnet till skandalen har premiärministern fått avgå.

"Vi känner av tyngden och allvaret i den offentliga stämningen", kommenterade presidentens talesperson Jung Youn-Kuk i ett uttalande på fredagen.

Chu Mi-Ae, ledare för oppositionspartiet Folkpartiet, anser att presidenten ska lämna över alla statliga angelägenheter, såväl försvar som diplomati.

"En president, som är källa till sådan genans för folket, måste hålla sig borta från statliga angelägenheter", sade Chu på ett möte med partitoppen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset