Hunden Kaos i Karlstad har engagerat tiotusentals människor som kämpar för dess frihet efter att polisen omhändertog den efter en attack.
Hunden Kaos i Karlstad har engagerat tiotusentals människor som kämpar för dess frihet efter att polisen omhändertog den efter en attack.

Turkiska djurrättsaktivister demonstrerar utanför Sveriges konsulat i Istanbul. Ilskan riktas mot polisen i Karlstad som utreder om en hund ska avlivas efter att den bitit en femårig pojke. – Vi är totalt nedbombade av mejl, säger polisens handläggare Patrik Hallberg.

Privat

Emrah Caglar.

Privat

Hunden Kaos.

Den turkiska hunden Kaos som flyttade till Sverige i januari i år med sin norska ägare har engagerat tiotusentals människor på Facebook och samlat djurrättsaktivister utanför Sveriges generalkonsulat i Istanbul i protestmanifestationer. Bakgrunden är att polisen i Värmland har omhändertagit hunden efter att den bitit en femårig pojke i benet på en lekplats. Djurrättsaktivisterna fruktar nu att polisen ska avliva hunden.

– Gud skapade människor, katter och hundar som jämlikar. Om vi är emot att avrätta människor, måste vi även vara emot att avrätta djur, säger djurrättsaktivisten Emrah Caglar, 45, som protesterar mot att Kaos riskerar att avlivas.

Han berättar att några av aktivisterna planerar att hungerstrejka till dess att hunden får återvända till sin ägare.

– Jag känner inte ägaren. Jag hittade Facebookgruppen och fick reda på vad som hade hänt genom den. Kaos lekte på lekplatsen med sin ägare. Ett litet barn skrek, och han försökte att hjälpa barnet med sina instinkter. Han skadade inte barnet med flit, säger Ehram Caglar.

Karin Duran, Sveriges konsul i Istanbul, förklarar att demonstranterna hittills inte har kommit med några krav.

– Det handlar om en hund, men vi känner inte till bakgrunden om den här hunden, säger Karin Duran.

Vad gör ni?

– Om de kräver någonting och vill någonting så kommer vi att titta på det, men just nu gör vi ingenting.

Händelsen inträffade den 16 maj på en lekplats i Karlstad. Polisens version är att Kaos slet sig loss från sin tillfälliga ägare och attackerade en femårig pojke genom att bita honom i låret, och att hunden även försökte bita pojken en andra gång men misslyckades.

– En femåring har inte direkt så grova ben. Han får åka till akuten, det är ett stort öppet sår och skador i muskeln. Man får sy ihop såren med tio stygn, säger Patrik Hallberg, djurhandläggare vid polisens rättsavdelning i Bergslagen.

Polisen har ännu inte fattat ett beslut om hunden ska avlivas eller om den ska beläggas med restriktioner som hundkorg eller förbud mot att vistas i närheten av lekplatser. Under tiden strömmar protesterna in från Turkiet.

– Det är väldigt ovanligt att det kommer från utlandet på det här sättet. Det har kommit väldigt mycket mejl, och även turkiska ambassaden i Stockholm har fått mejl från turkiska medborgare.

Den skadade pojkens mamma, som själv äger en pittbullterrier, vill inte framträda med namn i tidningen.

– Antingen måste en person som är van vid att hantera hundar ta hand om den resten av livet, eller så ska den avlivas, säger mamman.

Kaos ägare Linn, 34, har ingen förklaring till varför händelsen har fått så stor uppmärksamhet, och säger att hon inte har sovit den senaste veckan eftersom hon älskar hunden lika mycket som hennes egen dotter.

– Kaos var aldrig ute efter att skada någon. Jag är verkligen ledsen för det som hände, men jag tycker att det är fel att döda någon för ett endaste misstag. Jag skulle aldrig låta en farlig hund bo tillsammans med min dotter.

Vid 16-tiden på onsdagen stod det klart att hunden inte ska avlivas. 

"Med sunda ägare är de som vilka hundar som helst"

Barbro Börjesson, hundexpert som tidigare har tränat polishundar, vill inte uttala sig om händelsen i Karlstad. Hon säger att gruppen kamphundar inte är mer aggressiva än andra hundraser, men att de har avlats till att i högre utsträckning vilja använda käkarna.

– Med sunda ägare är de som vilka hundar som helst, de är trevliga och sansade och tycker att det är kul att leka. Om man inte överdriver beteendet så stannar det på en kontrollerbar nivå.

Hur stor är risken att en bitande hund biter igen?

– Jag skulle inte våga säga att det aldrig händer igen, och det säger jag inte. Har det skett en gång så kan det ske flera gånger. Sedan får man väga in hur kraftigt bettet var, vilka skadorna blivit och vad det var som föranledde händelsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset