Barn som leker med Ipad får en skev verklighetsuppfattning, hävdar en psykolog. Han jämför det med barnmisshandel. Men uttalande får kritik av svenska experter.

Den amerikanska psykologen Richard House menar att den som ger en Ipad till sina barn spelar rysk roulette med deras utveckling.

– Att förvirra barnen när de knappt fått ett grepp om världen, genom att introducera dem till virtuella, tekno-magiska världar, är säkerligen en absurd förvrängning av sakers naturliga ordning, säger han till Nursery World.

Richard House har grundat organisationen Early Childhood Action som bland annat kampanjar mot föräldrar som tillåter barn att leka med mobiler och surfplattor med pekskärmar.

– Det verkar som att arrogansen i modern teknik, och den grymma kommersialismen, inte vet några gränser. Baserat på vad jag sagt här så är det likvärdigt med barnmisshandel att ge Ipad till småbarn, säger han i intervjun.

►LÄS MER: Så påverkas barnen av föräldrarnas sommarsurfande

Internetforskaren Elza Dunkels ställer sig tveksam till Richard Houses uttalanden.

– Det är så värderingsstyrd forskning, om det ens är forskning han baserar sig på. I forskning ska du först få medel, sedan designa den, utföra studien, dra slutsatser och publicera den. Så jag har lite svårt att tänka mig att det finns sådana resultat om plattor, säger hon till Metro.

– Väldigt många baserar liknande uttalanden på tv-forskning, men det är två helt olika saker.

Enligt henne finns det inte heller några empiriska forskningsbevis för motsatsen, att surfplattor skulle vara särskilt utvecklande, däremot finns det gott om anekdotiskt stöd för den tesen.

– Ett barn som lämnas åt sitt öde mår aldrig bra. Så är surfplattan en barnvakt, och ersättning för omtanke, så är det inte bra. Men det finns många vittnesmål i förskolemiljö om förbättrad språkutveckling och begreppsutveckling. Man kan också jämföra många applikationer med att bygga med klossar och lego där du kan utveckla en spatial förmåga, säger hon.

►LÄS MER: Mamman: Albin, 7, stängs in ensam med Ipad i skolan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Teknik