Pär-Anders Granhag professor i psykologi vid Göteborgs universitet, berättar att romansbedragare gör allt för att framstå som en person att lita på.
Pär-Anders Granhag professor i psykologi vid Göteborgs universitet, berättar att romansbedragare gör allt för att framstå som en person att lita på.

En del av dem som begår avancerade romansbedrägerier har psykopatiska personlighetsdrag och de jobbar hårt för att få personen de lurar att lita på dem, berättar Pär-Anders Granhag, professor i psykologi.

Romansbedragare bygger stegvis upp ett förtroende genom att berätta personliga saker om sig själv och ha ett stort intresse för den andra personen, förklarar Pär-Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.

– Det är något de är beredda att lägga lång tid på. En del livnär sig på det här och har många kontakter samtidigt, säger han.

Om man av någon anledning är extra sårbar, och exempelvis längtar efter kontakt med andra, kan det vara extra stor risk att bli utsatt.  

– De fiskar ofta med ett stort nät. De kan höra av sig till tusentals personer via sociala medier och lokalisera ett fåtal som de sedan försöker lura, säger han.

Romansbedragarna gör dock allt för att inte bete sig som bedragare. En sådan sak kan vara att först låna en mindre summa pengar som personen sedan betalar tillbaka.

– Det gör de för att bygga upp ett förtroende. Sedan lånar personen en större summa pengar och försvinner, säger Pär-Anders Granhag.

Bland dem som bygger upp relationer utanför nätet för att bedra personerna är andelen med psykopatiska personlighetsdrag sannolikt högre, enligt Pär-Anders Granhag.

– De är känslokalla och bryr sig inte om att de manipulerar personens känslor, utan gör det gör att komma åt pengar och få en egen vinning. 

LÄS MER: De använder kärlek och tillit – för att blåsa folk på pengar

Fem råd i samband med romansbedrägerier

  • Var försiktig med att låna ut pengar, speciellt i början av en relation.
  • Det är lätt att se varningstecknen i efterhand. Försök att gå på din magkänsla och kolla upp saker som verkar konstiga.
  • Gå igenom personens historik i sociala medier och googla namnet.
  • Lyssna på dina vänner. Är de skeptiska kan det finnas en anledning.
  • Om du blir lurad, leta efter andra personer som råkat ut för samma person och ta hjälp och stöd av varandra.

Källa: Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset