Ibland kan de vara värt att gömma sin matlåda.
Ibland kan de vara värt att gömma sin matlåda.

På många arbetsplatser är det ett välkänt problem: kylskåpstjuvarna. Men vad får vanligt folk att snatta mat och andra saker från sina kollegor?

Enligt psykologen Art Markman från University of Texas finns det flera faktorer som gör att folk som ser sig själva som goda gör ohederliga saker på jobbet.

”När det är liten risk att åka fast och enkelt för folk att fuska så utnyttjar man ofta det till någon grad”, skriver han på  Fastcompany.com.

►LÄS MER: Fyra jobbvanor som stör dina kollegor

Det kan handla om att ta någons hörlurar som ligger framme eller äta upp någons medhavda matlåda. Art Markman har listat några faktorer som gör att folk lockas till att göra dessa ohederliga saker.

Korttidsfokus: Vi fokuserar på saker som får oss att må bra kortsiktigt hellre än saker som känns bra i det långa loppet. Är du hungrig så kommer det att kännas bra att äta, trots att det är fel att ta mat av någon annan, enligt psykologen. Därför kan det vara bra med påminnelser om att det kan få konsekvenser i framtiden. En lapp på kylen där det står ”du ska inte stjäla” kan minimera stölderna.

Tillfället gör tjuven: Om du lämnar dina hörlurar framme på skrivbordet är det väldigt enkelt för en kollega att frestas att plocka på sig dem. ”Anledningen till att låsa bilen och att gömma värdefulla saker är för att hålla ärliga människor ärliga”, skriver Art Markman.

När ingen ser: Människor stjäl oftare om de tror att ingen kollar. Studier har till exempel visat att bilder av ögon på väggarna gör folk mindre benägna att stjäla, enligt psykologen.

LÄS MER: Så kritiserar du dina kollegor på rätt sätt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset