"De blir som en kula i ett krig och hamnar i en lojalitetskonflikt", säger Anette Utterbäck om barn som hamnar i kläm mellan sina föräldrar.
"De blir som en kula i ett krig och hamnar i en lojalitetskonflikt", säger Anette Utterbäck om barn som hamnar i kläm mellan sina föräldrar.

Under en skilsmässa är det lätt att rikta fokus på sitt eget mående snarare än barnens. Därför är det av extra vikt att vara lyhörd – och framför allt ärlig – som förälder, menar psykologen Anette Utterbäck. ”Det kan bli fullständigt förödande för barnet”, säger hon.

Barn kan lätt hamna i kläm under en skilsmässa. Ofta tar de på sig skulden för situationen och i värsta fall kan de även bli tvungna att välja sida.

LÄS MER: Succéförfattaren: Så får du ditt barn att övervinna sina rädslor

För att undvika detta bör man ställa barnen, snarare än sitt eget ego, i det främsta rummet, menar Anette Utterbäck, legitimerad psykoterapeut.

– Som förälder är det lätt att bli självupptagen för att situationen är så pass jobbig och svår, men försök att se till hur barnet mår. Man kan prata mer förutsättningslöst om hur barnet känner sig i situationen, säger hon.

Förbered samtalet noga

När man för första gången ska berätta för barnen om sin skilsmässa är det viktigt att vara väl förberedd, förklarar Utterbäck.

– Det är viktigt för barn att veta vad de har att förhålla sig till, vad som kommer att hända och hur allt det nya kommer att bli. Därför är det bra att som förälder vänta tills man har hunnit samla sig tillräckligt mycket och själv har koll på situationen innan man berättar, fortsätter hon.

LÄS MER: Psykologen: Därför söker allt fler hjälp genom familjerådgivning

Hon har själv träffat många familjer som går igenom skilsmässor och menar att alla hanterar situationen olika. Så att komma med pekpinnar som fungerar för alla familjer går inte, menar Anette Utterbäck.

– Hur det går för barnet är mycket upp till hur föräldrarna är som individer. Det går tyvärr inte att ändra på genom att sätta upp regler för föräldrar, men det kan vara en ögonöppnare om man reflekterar och tänker på hur barnet påverkas av ens beteende.

”Fullständigt förödande”

Anette Utterbäck har varit med om att barn får byta kläder i farstun när de ska från den ena föräldern till den andra – eftersom föräldrarna i fråga inte kan komma överens om vilken klädsel barnet ska ha.

– Det kan bli fullständigt förödande för barnet. De blir som en kula – ammunition – i ett krig och hamnar i en lojalitetskonflikt som är helt omöjlig att hantera.

Anette Utterbäcks tips: Detta är bäst för barnen vid skilsmässan

Ta hjälp av tredjepart

– Även om man som par inte vill fortsätta relationen så kan man gärna gå till familjerådgivningen för att få hjälp att fungera tillsammans som föräldrar. Det kan vara till stor hjälp för barnen.

Var lyhörd kring barnets upplevelse

– Många barn kan ta på sig skulden och tänka ”jag är jobbig, detta är mitt fel”. Lyssna till barnen, om de känner skuld – var tydlig med att situationen inte beror på dem. Skuldbelägg inte heller varandra.

Omtänksamhet kring nya partners

– Även här gäller det att vara lyhörd. Lyssna och känn efter om barnen behöver tid att vänja sig vid den nya partnern. Vissa barn kan vara negativa till en ny partner för att de vill att föräldrarna ska bli tillsammans igen, vilket man inte ska ta personligt.

Var ärlig – men tala väl om varandra

– Det är jobbigt för barnen när föräldrarna baktalar varandra. Var ärlig och öppen – men tala om den andre på samma sätt som du skulle önska att du själv blev omtalad. Det vill säga med empati och förståelse i stället för att ha en dömande attityd.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset