Nu är det högsäsong för ”inspirerande” träningsbilder, tidningslöp med ”bästa bantningstipsen” – och kroppsmissnöje. Men det går att komma över de negativa tankarna. ”Det är okomplicerat, men inte enkelt”, säger Gustav Nilsson, legitimerad psykolog.

IBL/Alamy

Många oroar sig för badsäsongen och enligt psykolog Gustav Nilsson påverkas vi av hur vi kommenterar varandras kroppar. 

För många innebär sommaren ångest bara av tanken att det är badsäsong. Och flera studier visar att de bilder vi ser i medier, film och tv påverkar oss.

– Vi påverkas också av våra vardagliga kommunikationsmönster, hur vi kommenterar varandras kroppar. Även om en kommentar är välvillig kan den förstärka kroppshetsen, säger Gustav Nilsson, legitimerad psykolog.

LÄS MER: ”Våga visa era fantastiska kroppar”

Vissa kanske inte påverkas alls, men för andra kan det leda till skamkänslor kring kroppen. 

– Ofta är det en nervositet för situationer då ens kropp exponeras. Men det kan också vara en oro för att ”är jag tjock”. Och "om jag träffat någon ute på krogen, vad kommer hen att tycka när jag tar av mig kläderna", det är många sådana saker, säger Gustav Nilsson.

För en del kan en sådan negativ kroppsuppfattning leda till osunda beteenden.

– Dopning och överdriven träning för att bli muskulös kan på många sätt likställas med att svälta sig för att bli smal. Båda är skadliga sätt att uppnå ett strängt kroppsideal, säger Gustav Nilsson.

LÄS MER: Vilda, 10, fick läxa om kroppsideal: "Inte lämpligt" 

Men det behöver inte gå så långt, en skev kroppsuppfattning går att ändra med en del övning.

– Det bästa sättet att komma över en negativ kroppsuppfattning är att fundera över var tankarna kommer ifrån, säger Gustav Nilsson.

Bilder med budskapet ”Du har en strand, du har en kropp = du har en strandkropp” postas i sociala medier, med syftet att folk ska trivas som de är. 
Men är det verkligen så enkelt?
– Det är okomplicerat, men inte enkelt. Det här är huvuddragen, och framförallt bör man göra det tillsammans med andra.

LÄS MER: Bikinimodellen delade ärliga bilder – tappade följare 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa