Håkan Järvö är psykolog och specialist på påverkan och manipulation.
Håkan Järvö är psykolog och specialist på påverkan och manipulation.

Kanske har du upplevt det själv. Kanske har du sett en vän bli utsatt, eller utsätta någon annan för det. Säkert är i alla fall att många blir manipulerade, och det kan hända dig också.

Den som blir manipulerad upptäcker det sannolikt inte, åtminstone inte förrän det redan har pågått ett långt tag. Håkan Järvå är psykolog med expertis inom påverkan och manipulation. Men innan han skolade om sig var han själv medlem i scientologikyrkan i 14 år.

– Det var det som fick mig att intressera mig för ämnet, och vad det är som kan få oss att göra så knäppa saker. Om någon hade sagt det innan jag gick med, att jag skulle göra det jag gjorde, hade jag bara skrattat, säger han.

I Håkans fall skedde manipulationen gradvis, precis som i de flesta fall. Han var glad och nyfiken när han gick med, och att ansluta sig till en sekt handlar i de flesta fall mindre om personlighetsdrag, och mer om avsaknaden av starka sociala närverk, menar han.

LÄS MER: Bedragaren valde fel offer – Mai, 94, läxade upp honom 

Men manipulation är inte isolerat till stora grupper och sekter, det sker dagligen i parrelationer, ofta utan att den drabbade är medveten om vad som händer.

– Dåliga parrelationer har samma typ av dynamik som en dysfunktionell grupp. Manipulationen sker gradvis och en relation kan fungera mer eller mindre dåligt. Men det är samma typ av maktstruktur, det handlar om en person som har svårt att ha en ömsesidig relation med andra.

Någon som manipulerar andra, i synnerhet sektledare, är ofta narcissistiska psykopater, med personlighetsstörningar som till exempel paranoia, säger Håkan Järvå. Och i ett förhållande där någon manipulerar den andra parten liknar det mer en diktatur än ett ömsesidigt förhållande.

– Det handlar inte om kärlek, det handlar om makt. Man vill ha makten över den andra personen i en totalitär relation.

LÄS MER: 6 sätt att få folk att göra som du vill

Finns det några varningstecken?

– Det här kan drabba i princip vem som helst. När man blir kär blir man blind, så det är omöjligt att veta. Personer som är duktiga på att manipulera är duktiga på att få andra personer att lita på dem. De kan knepen som gör att man snabbt tycker om dem så man märker inget i början, det finns inga kännetecken.

Däremot kan det vara ett varningstecken att ett förhållande går för fort fram, och att den ena personer börjar föreslå eller kräva att den andra ska ändra på sig på något sätt.

– Att bli lurad handlar mer om kontext och otur. Personer som är duktiga på att bedra och manipulera smyger fram i samma skepnad som normala, och det är först när man har blivit lurad en gång som man börjar utveckla ett sjätte sinne för det. Man blir allergisk mot när den andra försöker kontrollera en.

LÄS MER: Det är för lätt att lura sjuka och utsatta människor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset