Det naturliga valet för den som fått en psykopatchef på halsen är att säga upp sig och se sig om efter nya karriärmöjligheter.  Det kan dock vara lättare sagt än gjort.

När läget på arbetsmarknaden är osäkert kan det vara svårt, för att inte säga omöjligt, att komma ifrån en psykopatchef genom att säga upp sig. Då gäller det att skapa sig en överlevnadsstrategi som gör psykopatchefen uthärdlig, åtminstone en period.
– Psykopatiska chefer är egocentriska personer med en i princip obefintlig förmåga att känna empati med andra människor. De är känslokalla och opålitliga och manipulerar ofta sin omgivning. Psykopater kan vara svåra att upptäcka vid första anblicken eftersom de ofta är oerhört charmiga och trevliga i sina bästa stunder, säger organisationskonsulten Doris Dahlin.

Doris Dahlin påpekar att psykopatiska chefer är relativt ovanliga, även om det naturligtvis finns en gråskala, chefer som begåvats med ett eller flera psykopatiska drag, exempelvis drivkraften att ständigt visa sig överlägsen och markera sin maktposition. 

– Somliga psykopater är även mytomaner, vilket gör dem svåra att lita på.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset