Anna Odell riskerar fängelse för sin konst.
Anna Odell riskerar fängelse för sin konst.

Konstfackseleven Anna Odell misstänks för fyra olika lagbrott efter att ha spelat psyksjuk.
Nu riskerar hon fängelse.

Brottsmisstankarna avser falskt larm, våldsamt motstånd, ofredande samt oredligt förfarande.

Det sistnämnda, oredligt förfarande,  innebär brottsanklagelser gällande att polis och sjukvårdspersonal lurats och vilseletts med skadeverkan som följd.

Konstfackelevens "skådespel"  på S:t Görans psykakut 21 januari tidigare i år kan nu ge kortare fängelsestraff om hon fälls för ett eller flera brott.

Den brottsmisstänkte konstfackeleven har nu tilldelats Claes Borgström som advokat och skall inom kort kallas till inledande polisförhör.

– Vi har ännu inte gått igenom anklagelserna,  säger Claes Borgström till Metro.

Konstfackseleven Anna Odell tvekar ändå inte att slutföra sitt kontroversiella examensarbete.

– Det är viktigt att slutföra projektet, säger hon till Metro.

Först i går fick Anna Odell reda på exakt vilka brott hon misstänks för.

– Brottsanklagelserna har ju krånglat till planeringen. Men det är viktigt att slutföra projektet och även berätta om mina syften, säger Anna Odell.

Anna Odell, 35, beklagar om hon lurat larmande vittnen att tro att hon verkligen var i behov av akut psykvård. Men hon är samtidigt starkt kritisk till sjukhusets ledning som inte förmedlat rätt händelseförlopp.

– Jag har inte slagit och sparkat någon och inte heller har jag spottat personal i ansiktet. Jag spottade på golvet för att förstärka trovärdigheten som psyksjuk, förklarar Anna Odell, som kallar ansvarig överläkares beskrivning av intagningen för ”skandalös”.

– Att luras om sitt hälsotillstånd är en helt annan sak än att ljuga om vad som egentligen hände, anser hon.

Metro har förgäves försökt nå Konstfacks rektor för en kommentar.


BAKGRUND:
Som en del av sitt examensarbete vid konsthögskolan Konstfack ställde sig Anna Odell den 21 januari i år på Liljeholmsbron och agerade självmordsbenägen. Vittnen som misstänkte att Anna var på väg att göra något ”dumt”, larmade 112. När polisen kom till platsen vägrade hon att bli omhändertagen. Efter en stund lyckades dock poliserna ta henne till psykakuten vid S:t Görans sjukhus, där hon tvångsmedicinerades.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset