Det var glest på läktaren under VM-kvalmatchen mellan Sverige och Bulgarien.
Det var glest på läktaren under VM-kvalmatchen mellan Sverige och Bulgarien.

21 777 kom till Friends.Färre har det aldrig varit på en tävlingslandskamp sedan landslaget flyttade in i den nya nationalarenan.– Klart att det är tråkigt, samtidigt gläds jag med de som var här, säger Emil Forsberg.

Sänkta priser, stödköp från spelarna, uppmaningar lite varstans på sociala medier att komma och stötta laget på vägen mot VM.

Det hjälpte inte.

Det var glest på de flesta sektioner på Friends som tar närmare 50 000 åskådare – och ett bottenrekord för fotbollsförbundet. Närmare tusen åskådare färre än de 22 528 som kom för att följa mötet med Liechtenstein i EM-kvalet 2014.

Förstår folk

Spelarna lyckades inte ens dela ut alla biljetter de köpte med egna pengar. Men Andreas Granqvist förstår att en del stannar hemma.

– Det är inte jättemånga barnfamiljer och det får man ha förståelse för när matchen börjar kvart i nio. Jag hade hoppats att Fifa och Uefa lyssnat så att man spelar vardagsmatcher klockan sju istället. Det skulle ge mer publik, men det är väl tv som styr, säger lagkaptenen.

Förbundskaptenen Janne Andersson:

– Det är en fråga som inte är inom mitt påverkansområde direkt. Men det är klart att om vi kan spela bra fotboll och vinna matcher kanske folk blir intresserade av oss. Det är väl det som finns inom min möjlighet att påverka, säger Andersson.

– Jag hoppas att vi kan fortsätta att göra bra ifrån oss. Sedan har jag ingen möjlighet att värdera publiksiffrorna i sig, om de är bra eller dåliga i jämförelse med Bulgarien som när de spelade hemma hade drygt 4 000 eller Finland–Kosovo 5 000.

Kände ett positivt stöd

– Det enda jag uttrycker är att jag vill att så många som möjligt ska komma och titta på oss och jag upplever att det är tillräckligt många för att jag ska känna en glädje och ett positivt stöd.

Emil Forsberg:

– Jag hoppas att det är fler nästa gång, helst fullt.

Nästa gång är Vitryssland, den 25 mars.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset