Årets biosommar var bland de bästa på flera år – men svensk film lockar inte. Arkivbild
Årets biosommar var bland de bästa på flera år – men svensk film lockar inte. Arkivbild

Biobesökarna ratar svensk film. Sommaren 2016 är den sämsta biosommaren för svensk film under hela 2000-talet, enligt färsk statistik från Svenska Filminstitutet.

I juni, juli och augusti gjordes drygt 3,7 miljoner besök på bio, vilket är de näst högsta besökssiffrorna sett till den senaste femårsperioden – bara år 2012 var besöken under sommaren fler.

Bäst gick det för Alexander Skarsgård-filmen "Legenden om Tarzan", som drog hela 414 000 svenskar till biograferna.

Katastrofala siffror

Men svensk film kanske skulle må bra av ett Skarsgårdsinhopp. Biosiffrorna för svensk film i sommar är nämligen katastrofala – bara 16 308 besökare bänkade sig för att se en svensk film. Den mest sedda svenska filmen var "Min faster i Sarajevo" med nära 2 200 besök.

Det kan jämföras med sommaren 2015, då lika många svenska filmer (fyra) hade premiär på biograferna, men siffrorna uppgick till 113 866 besök.

– Det här var siffror vi hade i vår prognos, så de är enligt förväntan. Men det är tråkiga siffror som vi naturligtvis inte tycker är acceptabla, säger Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, till TT.

Hon konstaterar att sommarens filmer har misslyckats med att nå publiken, och säger att automatstödet har gjort att man inte kunnat göra ett kvalitativt urval.

– Men vi ser detta som ett tillfälligt avbräck. När automatstödet nu har förändrats på vårt initiativ ser vi ett antal filmer framöver som vi tror kommer att gå betydligt bättre, säger hon och nämner den kommande Björn Borg-filmen med Sverrir Gudnason i huvudrollen som exempel.

Biobesök går upp

Hon tycker dock inte att svensk film generellt sett skulle ha svårt att dra publik.

– Det finns tydliga bevis för att svensk film som håller tillräckligt hög kvalitet lockar, säger Anna Serner och konstaterar att fjolårets "En man som heter Ove" är den tredje mest sedda filmen sedan man började mäta biobesöken på 60-talet.

– Biogåendet totalt är stabilt och går upp, tvärtemot vad många har varit rädda för.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset