Mufasa levde fastkedjad på flaket till en pick up-truck.
Mufasa levde fastkedjad på flaket till en pick up-truck.

Den utmärglade cirkuspuman Mufasa hade levt i fångenskap på cirkusen hela sitt liv när en djurrättsorganisation kom till undsättning och äntligen försatte honom i frihet.

ADI

Mufasa på flaket.

Cirkuspuman Mufasa var svårt deprimerad och utmärglad när han nyligen räddades av djurrättsorganisationen Animal defenders international (ADI) i Peru.

– Han hade levt hela sitt liv i en sele, fastkedjad på flaket till en pick up truck, säger Jan Creamer vid ADI till The Dodo. 

Den exotiska puman såldes troligtvis när han var liten och har sedan dess tvingats kuska runt tillsammans med den peruanska cirkusen. När Mufasa inte uppträdde med cirkusen sov han på bilflaket, sida vid sida av metallpinnarna som höll uppe cirkustältet. 

– Att se ett så vackert djur bli intryckt i ett hörn på det där viset var det sorgligaste och mest eländiga som jag någonsin har sett. Det var som om han inte levde, säger Jan Creamer.

Men snart mår Mufasa förhoppningsvis bättre. För nu får han vård och får springa fritt på ADI:s räddningscenter i Lima. 

Samtidigt som Mufasa släpptes fri, räddades också tigern Hoover och den sydamerikanska kondorfågeln Condorito från fångenskap hos en annan cirkus i norra Peru. Ingripandet var ett led i en kontroll huruvida cirkusarna i Peru följer landets lagar som sedan 2011 förbjuder cirkusar att använda vilda djur.

På bara en månad har Animal defenders international och de peruanska myndigheterna räddat över 80 vilda djur från ett liv i fångenskap.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset