Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova delade ut pris på QX gaygala i Stockholm i början av februiari.

De två mest kända medlemmarna i den ryska punkgruppen Pussy Riot har gripits i OS-staden Sotji.

Medlemmarna, Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova, satt 16 månader i fängelse efter att gruppen 2012 genomförde ett framträdande i Moskva där de kritiserade president Vladimir Putin.

Maria Aljochina skriver på Twitter att de gripits som misstänkta för att ha begått ett brott, men hon går inte in på detaljer, enligt Reuters.

Gripandet ska ha skett i centrala Sotji, cirka tre mil norr om OS-området i Adler och Krasnaja Poljana, rapporterar AFP.

Enligt den radikala konstgruppen Vojna — som betyder krig på ryska — har ytterligare sju personer gripits, skriver AFP. Vojna leds av Tolokonnikovas make Pjotr Verzilov och har liksom Pussy Riot gjort sig kände för happening-liknande protester mot det ryska etablissemanget.

Feministpunkare

Det ryska konstnärskollektivet Pussy Riot har genomfört flera uppmärksammade protestaktioner i Moskva och i februari 2012 greps tre av medlemmarna. Maria Aljochina, Jekaterina Samutsevitj och Nadezjda Tolokonnikova dömdes till två års fängelse för att ha framfört en protestsång som gick ut på att få bort president Vladimir Putin. De protesterade också mot ortodoxa kyrkans stöd till Putin i presidentvalskampanjen. Samutsevitj straff omvandlades senare till villkorlig och hon släpptes under hösten. Tolokonnikova och Aljochina frigavs i december 2013 efter att de fått amnesti.

Pussy Riot har feminism och punkrock som kännetecken och består av en grupp kvinnor som uppträtt anonyma med färgstarka heltäckande huvudbonader.

Mer informaiton följer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset