Diane James, Nigel Farage och Ukips kandidat i Londons borgmästarval Peter Whittle. Arkivbild.
Diane James, Nigel Farage och Ukips kandidat i Londons borgmästarval Peter Whittle. Arkivbild.

EU-parlamentarikern Diane James har utsetts till ny ledare för det EU-fientliga brittiska partiet Ukip. Hon efterträder Nigel Farage som hoppade av ledarposten efter brexit-sidans seger i folkomröstningen i juni.

56-åriga James, före detta affärsanalytiker, har lovat att verka för att det brittiska EU-utträdet lever upp till Ukip-väljarnas krav på bland annat strängare invandringspolitik. Hon utsågs på fredagen vid partiets årliga konferens i Bournemouth i södra England, efter en omröstning bland partiets cirka 40 000 medlemmar.

Även om Diane James, tidigare vice ordförande i Ukip, varit mindre frispråkig än sin karismatiske företrädare, har hon bidragit till kontroverserna som ofta omger partiet.

Bland annat bad hon om ursäkt efter att ha varnat för "kriminalitet kopplad till romer" i samband med att hon drev kampanj för att bli parlamentsledamot. Vissa ögonbryn höjdes också när James lovordade ryske presidenten Vladimir Putin.

– Jag beundrar honom i det avseendet att han står upp för sitt land. Han är mycket patriotisk. Jag beundrar honom verkligen. Han är en stark ledare, sade hon bland annat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset