Vladimir Putin röstade själv i en vallokal i Moskva.
Vladimir Putin röstade själv i en vallokal i Moskva.

Som väntat går Rysslands sittande president Vladimir Putin mot en promenadseger i landets presidentval. Enligt vallokalsundersökningar blir Putin omvald med tre fjärdedelar av rösterna. "Valkampanjen i Ryssland var riggad", kommenterar utrikesminister Margot Wallström.

Vallokalerna i Ryssland har stängt och en fjärdedel av rösterna är räknade. Enligt de preliminära siffrorna får Vladimir Putin kring 73–76 procent av rösterna. Tvåa i en vallokalsundersökning blir kommunistpartiets Pavel Grudinin med 11,2 procent. Ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij ser ut att få 6,7 procent, skriver Reuters.

Eftersom Putin verkar få mer än 50 procent av rösterna betyder det att valet inte behöver gå till en andra omgång och att presidenten kan sitta kvar i sex år till.

Enligt Rysslands centrala valkommissions prognos kommer det slutliga valdeltagandet bli drygt 65 procent, skriver AP.

LÄS MER: Experter: Valet i Ryssland handlar bara om Putin

Samtidigt larmar opposition och observatörer om utbrett fusk, skriver AFP.

Vid lunchtid hade den ryska fristående valobservatörsgruppen Golos rapporterat 859 incidenter och regelbrott, och fått in ytterligare 2 000 tips. Bland annat ska flera observatörer ha blivit hindrade att utföra sina jobb, i vissa fall med våld. Samtidigt kommer rapporter om att arbetsgivare och skolor tvingat anställda och elever att rösta.

”Det här resultatet var väntat. Valkampanjen i Ryssland var riggad till president Putins fördel, med bland annat statlig kontroll över media och oppositionella som hindrats från att kandidera”, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i en skriftlig kommentar till DN.

Uppgifterna kommer också från den kände Putin-motståndaren och politikern Aleksej Navalnyj, som själv inte fick ställa upp valet. Navalnyj har skickat ut egna valobservatörer.

En talesperson från Putin avfärdar beskyllningarna som ”fejk” och ett försök att misskreditera det ryska valet, skriver AFP.

LÄS MER: Navalnyj utlyser protester i Ryssland

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset