Sauli Niinistö välkomnar sin ryske presidentkollega Vladimir Putin till Nyslott.
Sauli Niinistö välkomnar sin ryske presidentkollega Vladimir Putin till Nyslott.
Finland TT-FNB

Ryssland är redo att samarbeta med alla neutrala länder runt Östersjön. Det meddelade landets president Vladimir Putin, som på besök i Finland diskuterade militärövningar och miljöfrågor med kollegan Sauli Niinistö.

Finnarna är ett vänskapligt folk. Det intrycket fick åtminstone Rysslands president Vladimir Putin när hans kortege rullade fram till hotellet i Punkaharju.

 Många vinkade vänligt. Jag skickar dem hälsingar genom medierna, säger han på presskonferensen efter mötet med finske kollegan Sauli Niinistö.

De bägge presidenterna diskuterade såväl bilaterala frågor som internationella aktualiteter – bland annat den spända situationen i Östersjöområdet. Putin menar att den rysk-kinesiska militärövning som den 23 juli inleddes i Östersjön vare sig är en maktdemonstration eller en varning.

Det är ett stort strategiskt samarbete, såväl politiskt som militärt och ekonomiskt. Flera militärövningar kommer att ordnas med Kina såväl på land som till sjöss. Det är en stabiliserande faktor i hela världen. Inga tredje länder ska känna sig hotade. Vi håller alltså inte på att skapa militärblock eller allianser, säger han enligt YLE.

Pratade arktiska utsläpp

Under samtal om situationen i Ukraina efterlyste Niinistö ett vapenstillestånd. Vad Putin ansåg om förslaget är oklart. Diskussionen om en annan oroshärd som Niinistö ville dryfta fick anstå till senare.

Vi hann inte tala om läget i Syrien eller om ett ärende jag ville tala om, nämligen nedrustning. Vi hinner säkert tala om det under vår båtresa eller under kvällen, säger den finske presidenten enligt YLE.

Presidenterna pratade också miljöfrågor. På presskonferensen aviserades idéer om vindkraftsamarbete och planer på att minska utsläppen i Arktis.

Också ett reningsverk för avloppsvatten i Kaliningrad diskuterades, tillägger Niinistö enligt YLE.

Opera och ångbåtskryssning

Putins och Niinistös möte i Nyslott (Savonlinna) sammanfaller med hundraårsjubileet av Finlands självständighet och omges av ett massivt säkerhetspådrag. Begränsningar har införts för såväl väg- och båttrafik som luftfart. Flera hundra poliser ska dessutom se till att trygga presidentmötet.

Efter de officiella diskussionerna ska presidenterna åka på ångbåtskryssning på sjön Saimen och äta middag. På kvällen ska de se en uppsättning av Tjajkovskijoperan Jolanta. Det är den berömda ryska Bolsjojteatern som uppför verket som en del av Operafestivalen i Nyslott.

Sauli Niinistö välkomnar sin ryske presidentkollega Vladimir Putin till Nyslott.
Sauli Niinistö välkomnar sin ryske presidentkollega Vladimir Putin till Nyslott.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset