En kvinna röstar utanför Smolensk i västra Ryssland.
En kvinna röstar utanför Smolensk i västra Ryssland.

President Vladimir Putins parti Enade Ryssland segrade stort i parlamentsvalet. Partiet fick omkring 45 procent av rösterna i valet till duman enligt vallokalsundersökningar.

Putins fortsatta popularitet håller Enade Ryssland flytande – trots en ekonomi tyngd av låga oljepriser och västerländska sanktioner.

De första vallokalsundersökningarna på söndagskvällen visade att Enade Ryssland, som leds av premiärminister Dmitrij Medvedev, backade med 5 procentenheter jämfört med valet 2011. Men det statsbärande partiet har ingen konkurrens.

Nationalistpartiet LDPR beräknades få omkring 15 procent av rösterna, ungefär liga mycket som Kommunistpartiet, enligt det statliga mätinstitutet Vtsiom.

De liberala oppositionspartierna, som är öppet kritiska till Putins styre, lyckades inte ta sig över femprocentspärren för platser i duman enligt de första beräkningarna. Oppositionen har klagat på utebliven tv-tid, förtal i statliga medier och systematiskt kampanjsabotage från Kremlanhängare.

Parlamentsvalet har tidigarelagts från att först ha varit planerat till att hållas i december. Till årets val har spärren för att få en plats i duman sänkts rån sju till fem procent.

Anklagelser om fusk utlöste omfattande protester i det senaste valet 2011.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset