Rysslands president Vladimir Putin var nöjd med valresultatet.
Rysslands president Vladimir Putin var nöjd med valresultatet.

President Vladimir Putins parti Enade Ryssland segrade stort i parlamentsvalet. Partiet fick omkring 45 procent av rösterna i valet till duman enligt vallokalsundersökningar.

Putins fortsatta popularitet håller Enade Ryssland flytande – trots en ekonomi tyngd av låga oljepriser och västerländska sanktioner.

De första vallokalsundersökningarna på söndagskvällen visade att Enade Ryssland, som leds av premiärminister Dmitrij Medvedev, backade med 5 procentenheter jämfört med valet 2011. Men det statsbärande partiet har ingen konkurrens och president Putin var mycket nöjd när valresultatet stod klart.

– Läget är inte lätt, det känner människor, och de vill och hoppas på en stabil politisk situation, sade Putin till valarbetare efter det att vallokalerna stängt.

Nationalistpartiet LDPR beräknades få omkring 15 procent av rösterna, ungefär liga mycket som Kommunistpartiet, enligt det statliga mätinstitutet Vtsiom.

De liberala oppositionspartierna, som är öppet kritiska till Putins styre, lyckades inte ta sig över femprocentspärren för platser i duman enligt de första beräkningarna. Oppositionen har klagat på utebliven tv-tid, förtal i statliga medier och systematiskt kampanjsabotage från Kremlanhängare.

Parlamentsvalet har tidigarelagts från att först ha varit planerat till att hållas i december. Till årets val har spärren för att få en plats i duman sänkts från sju till fem procent.

Anklagelser om fusk utlöste omfattande protester i det senaste valet 2011.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset