Colombianen Nairo Quintana är ny totalledare i Spanien runt. Arkivbild.
Colombianen Nairo Quintana är ny totalledare i Spanien runt. Arkivbild.

Ryssen Sergej Lagutin vann den åttonde etappen av Spanien runt. Men dagens stora vinnare var colombianen Nairo Quintana som ryckte ifrån de andra toppnamnen i den avslutande klättringen och är ny totalledare.

I 173 kilometer fick cyklisterna i Spanien runt ladda. Så länge var det tämligen flackt på den åttonde etappen från Villalpando till en knapp mil före La Camperona i provinsen León. Men där började det riktiga jobbet. Åtta och en halv kilometer klättring med som mest 25 procents lutning och med 625 höjdmeter att besegra. Snittlutningen var drygt 13 procent sista 3,5 kilometerna.

Tog alla det lugnt i början? Nej redan efter nio kilometer stack elva cyklister och med 20 kilometer kvar hade de en marginal på tio minuter, ett avstånd som klungan aldrig lyckades plocka in.

När klättring väl började så var det ryssen Sergej Lagutin som var starkast och nådde toppen först. Av toppnamnen var det fyran Nairo Quintana som ryckte i från och slog Alberto Contador, Spanien, med 25 sekunder samt britten Chris Froome och spanjoren Alejandro Valverde med 33.

Quintana är ny totalledare, 19 sekunder före Valverde och 27 före Froome.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset