Inför försöksdjurens dag på söndag har studenten Alicia Dollerup på Karolinska institutet skrivit en debattartikel i Metro som försvarar djurförsöken som pågår där eftersom de kanske kan rädda livet på människor som drabbats av hiv.

Givetvis är det viktigt med forskning kring hiv och aids. Av just den anledningen är det betydelsefullt med forskning som inte innefattar djur. Det finns ett stort antal hiv-vacciner som testats på apor och som varit effektiva hos dem – men som senare inte fungerat på människor.

LÄS MER: Forskaren: Ni saknar kunskaper för att bedöma djurens bästa

Debattören kräver att vi ska prioritera. Antingen rädda ett 30-tal apor eller försöka rädda livet på miljontals människor. Vi menar att valet inte nödvändigtvis måste stå mellan människor och djur utan att vi bör satsa på forskning som inte innefattar djur, som också har visat sig vara väldigt framgångsrik inom flera olika områden.

Djurrättsalliansen är positivt inställda till forskning och vetenskapliga framsteg, men inte till vilket pris som helst. Det finns alternativ till många av de djurförsök som utförs i dag. Dessvärre satsas det alldeles för lite på den typen av forskning.

Men det betyder inte att det är rättfärdigat att utföra de försöken på djur. Vi tror att majoriteten av folket skulle vara emot försök på människor som utfördes mot deras vilja även om det skulle leda till stora framsteg i sökandet efter vaccin och botemedel mot olika sjukdomar. Samma kriterier bör även gälla andra djur då de – precis som vi – är kännande, levande varelser.

Debattören påstår att aporna har det bra. Men ur vems ögon?

Nyligen anlände 24 apor från en försöksdjursuppfödning i USA som fått allvarlig kritik av USA:s jordbruksdepartement. Två av dessa apor har bara för några veckor sedan drabbats av tarmframfall, ett tecken på allvarlig stress hos primater. Tidigare har apor avlivats efter att de fått sårskador. Flera apor har dött efter att de fastnat i burarna, på grund av avmagring eller för att de kvävts under transport till laboratoriet. Listan över dödsfall kan göras lång.

►LÄS MER: Därför är det okej med djurförsök i medicinskt syfte

Debattören föreslår att vi i stället ska demonstrera utanför ett laboratorium där djuren används för kosmetikaförsök. Där har vi redan varit väldigt framgångsrika. Kosmetikatester på djur förbjöds inom EU för tolv år sedan och 2013 förbjöds även all försäljning av djurtestad kosmetika.

I Sverige är det sedan 2003 förbjudet att göra djurförsök på människoapor (schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor, orangutanger) och nio arter av gibbonapor. Karolinska institutet säger sig vara ett modernt medicinskt universitet. Vi tycker det är på tiden att de visar det genom att avveckla verksamheten även med andra apor.

På söndag för vi apornas talan vid en demonstration. Tillsammans kräver vi att försöken på aporna på Karolinska institutet ska upphöra.

Daniel Rolke

Djurrättsalliansen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt