Ett trettiotal personer som tvingades tillbringa natten i en havererad kabinbana i närheten av den franska alporten Chamonix undsattes i morse.
Ett trettiotal personer som tvingades tillbringa natten i en havererad kabinbana i närheten av den franska alporten Chamonix undsattes i morse.

Ett trettiotal personer har nu fått fast mark under fötterna efter att ha tillbringat natten högt upp i luften i en trasig kabinbana i närheten av den franska alporten Chamonix.– Den sista timmen kändes väldigt, väldigt lång, säger en av de först undsatta till fransk radio.

Kabinbanan, som är fem kilometer lång och går mellan Aiguille du Midi och Pointe Helbronner på den italienska sidan av gränsen, fastnade vid 17.30-tiden i torsdags när kablarna trasslade ihop sig på grund av kraftiga vindar, enligt fransk tv.

Drygt 100 personer fanns ombord när kabinbanan stannade men 77 personer kunde under kvällen räddas bland annat med hjälp av helikopter. De som fortfarande var fast, bland annat ett tioårigt barn, hade tillgång till filtar, vatten och nödproviant i kabinerna, som var och en rymmer fyra personer.

Under natten hade polis och räddningspersonal kontakt med de personer som var fast i kabinerna och gjorde försök att nå dem.

– Vi hade kontakt med dem under hela natten. De frös men det verkar inte ha varit några andra hälsoproblem, säger den lokale polischefen Stephane Bozon till AFP.

Strax före klockan åtta på fredagsmorgonen meddelade Mathieu Dechavanne, chef för företaget som kör kabinbanan, att den åter var i drift.

– Den startade för fem minuter sedan, den sista kabeln (som blockerade systemet) trasslades ut.

Luca Bruno/AP/TT
En räddningshelikopter närmar sig linbanan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset