Med rekordstora avbränningar, sprängningar och planer på att framkalla regn ur moln, blev räddningschefen Johan Szymanski en nyckelfigur och ansiktet utåt för brandmännens kamp mot sommarens jättebränder. För sin insats har Metro utsett brandmannen från Mora till ett av Årets ljudhuvuden.

Johan Szymanski, du blev en nationell ikon i och med sommarens bränder. Hur känns det?

– Där och då förstod jag inte det, då var jag så inne i räddningsinsatsen. Men efteråt har jag förstått att man har gjort någon form av avtryck, vilket såklart är fantastiskt roligt. Jag är dock ovan med att folk känner igen mig och intresserar sig för vad som händer.

LÄS MER: Årets ljushuvud: Här är de som lärt oss mest 2018

Det var minst sagt okonventionella metoder du tog till i somras. Ni släckte bränder med bomber och anordnade en rekordstor avbränning. Är du alltid så orädd?

– Nej, det är jag nog inte. Det var en situation där uppe och i hela Sverige då vi verkligen var i kris och då gällde det att hitta alla till buds stående medel. Mitt mantra till alla som jobbade med mig var att vi ska i alla fall kunna stå här i efterhand, även om allt går åt skogen, och kunna säga att vi provade allt.

”Det var en situation där uppe och i hela Sverige då vi verkligen var i kris”. Illustration: Ella Jax

En metod de var på väg att testa under släckningsarbetet i Trängslet, var att framkalla regn ur moln. Johan Szymanski och hans stab kontaktade andra länder för att ta reda på hur.

– Det föll på två saker. För det första var man tvungen att ha moln för att framkalla regn, men hos oss var det klarblå himmel. För det andra var det i princip kvicksilver som man behövde hälla ut på molnen för att regn skulle framkallas, och det är inte så miljövänligt. Men vi undersökte åtminstone möjligheten.

LÄS MER: Matilda Gustavsson: ”Min stora fråga var: ‘Kommer vi att bli trodda?’”

Vad lärde du dig under sommarens bränder?

– Jag lärde mig oerhört mycket, framför allt kring ledarskap. Normalt sätt när man är räddningsledare handlar mycket om att peka med hela handen, men här blev det precis tvärtom. Jag pekade i stället inriktning och jobbade med uppdragstaktik. Det här är målet, dit ska vi, så fick människor själva bedöma vad de var tvungna att göra för att nå vårt mål. Det gjorde att vi fick en oerhört bra stämning i staben, men också en effekt i arbetet.

Vem har lärt dig mest i år?

– Generaldirektören på MSB, Dan Eliasson. I en svår situation när vi förklarade våra behov, lovade han att hjälpa till med det som staten kunde – och verkligen gjorde det. Han gav mig ny energi där uppe och visade att staten verkligen kan när det brinner till. I mina ögon var han en stor del till att vi klarade de här bränderna. Han gick långt utanför sina ordinarie befogenheter.

Juryns motivering

”Med ett brinnande engagemang och en ivrig glöd att hitta nya släckningsmetoder, blev räddningsledaren Johan Szymanski brandkårens ansikte utåt under sommarens bränder. Han var lugnet i kaoset och gjorde svensken uppmärksam på vad som hände ute i skogarna.”.

Johan Szymanski

Yrke: Brandingenjör och räddningschef på Mora brandkår
Bor: Mora
Ålder: 33 år

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset