Det var enligt Magnus Nilsson vanliga och hela batterier det handlade om.
Det var enligt Magnus Nilsson vanliga och hela batterier det handlade om.

Att spara gamla batterier i en burk kan vara en brandfara. Det upptäckte räddningstjänsten i Boden under måndagen.

Räddningstjänsten i Boden åkte under måndagen ut på ett brandtillbud på en lokal verksamhet. Det var rökutveckling på platsen och det var nära att en eld startade. Anledningen till rökutvecklingen var något som räddningstjänstpersonalen aldrig stött på tidigare.

– Vi påträffade en glasburk där de hade samlat batterier. Batterierna hade kortslutit och blivit väldigt varma, säger Magnus Nilsson, brandinspektör på räddningstjänsten i Boden.

LÄS MER: Metro förklarar: Så brandfarliga är mobilladdarna egentligen

Burken var fylld med 9 volts-batterier och knappbatterier och polerna hade kommit i kontakt med varandra. Räddningstjänstpersonalen tog med sig två batterier för att göra ett test.

– Efter bara några minuter var batterierna så varma att de inte gick att ta på och efter tio minuter var batterierna 120 grader, säger Magnus Nilsson.

LÄS MER: Rickard, 9, var på väg till skolan – då började mobilladdaren i ryggsäcken brinna

Magnus Nilsson har aldrig hört talas om det här tidigare och han tror att det är första gången det här har testats. Han uppmanar nu människor att inte samla batterier på det här sättet. Räddningstjänsten Boden har också lagt ut en varning på sin facebooksida.

– Om man har en sån här burk i närheten av något som är lättantändligt kan det lätt börja brinna. Har man gamla batterier ska man ta dem till en batteriinsamling. Om man måste förvara dem hemma ska det helst vara i en plåtburk med lock. Det minskar brandfaran, säger Magnus Nilsson.

Under räddningstjänstens test blev batterierna 120 grader varma efter tio minuter.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bränder