Träd som slitits upp i Hermines hårda vindar har förstört fastigheter och rivit ner elledningar.
Träd som slitits upp i Hermines hårda vindar har förstört fastigheter och rivit ner elledningar.

Den tropiska orkanen Hermine lämnade en kvarts miljon hem strömlösa, slet upp träd och orsakade en persons död.Nu oroas lokala myndigheter för ett utbrott av det fruktade zikaviruset.

Den tropiska orkanen Hermine som svepte in över Florida i USA nådde vindhastigheter på 35 meter per sekund innan den tappade i styrka över land och nedgraderades till en storm.

Det Miamibaserade nationella väderinstitutet National Hurricane Center (NHC) har dock varnat att Hermine kan få förnyad kraft när den når öppna vatten. Uppåt 380 millimeter regn väntas falla under de kommande två dygnen.

"Regnfallet kan orsaka livshotande översvämningar", skriver NHC i ett uttalande och varnar samtidigt för att kraftiga tromber kan uppstå längs kusten till North och South Carolina. I Cedar Key i nordvästra Florida steg vattnet med nästan tre meter när Hermine slog till.

En hemlös man omkom när han träffades av ett fallande träd, uppger Floridas guvernör Rick Scott.

I spåren av stormen väcks också en oro för ett utbrott av det fruktade zikaviruset, när stillastående vatten efter regnet gynnar tillväxten av myggor. Rick Scott uppmanar alla boende i delstaten att dra sitt strå till stacken och försöka få bort vattenansamlingar.

Hittills har 47 fall av zika rapporterats i Florida, där man tror att smittan har spridit sig via lokala myggor.

Hermine var innan den nedgraderades den första orkanen som har nått Florida sedan Wilma 2005.

Chris O'Meara/AP/TT
Båtar sköljdes upp på land när Hermine drog in över Florida.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset