En faktaruta från en gammal Fria tider-artikel sprids nu och har fått många tusentals delningar på Facebook. Den bemöttes redan 2012 av den påstådda källan, Statskontoret, som tagit avstånd från uppgifterna och kallat dem "ett hopkok".

Montage

Det handlar om hur mycket ekonomiskt stöd invandrare kan få i Sverige, något som fått många att gå i taket. Exemplet är dock hårdraget och innehållet är en blandning av riktiga och oriktiga uppgifter.

Viralgranskaren har kollat upp de olika påståendena – vi börjar med starten:

 

Påstående: Så mycket bidrag får invandrare.

Så här ligger det till: Etableringsersättningen är inte ett bidrag. Du kan få den ersättningen som nyanländ och måste då delta i aktiviteter på heltid, till exempel att plugga svenska på SFI. De bidrag som ses i "faktarutan", som bostadsbidraget exempelvis, är samma för alla svenskar och inte specifika för invandrare.

Det här gäller heller inte invandrare i stort, utan gruppen "nyanlända". Nyanländ är du när du fått uppehållstillstånd och då kan du få en etableringsplan som gäller i högst två år. Det gäller alltså inte asylsökande eller bara vem som helst som har invandrarbakgrund.


► LÄS MER: Nej, ryska forskare har inte kommit på ett sätt att göra mörk hy ljus

Påstående: Sedan etableringsreformen trädde i kraft får en nyanländ arbetslös invandrarmamma med tre barn följande bidrag varje månad.

6 510 kr i etableringsersättning

4 500 kr i etableringstillägg

4 500 kr i bostadsbidrag

3 754 kr i barnbidrag

2 546 kr i underhållsstöd

= 21 810 kr i månaden skattefritt

Så här ligger det till: Etableringsersättning betalas ut med 308 kronor per dag för fem kalenderdagar per vecka. Du måste då följa din etableringsplan och ogiltig frånvaro kan sänka din ersättning. Det blir totalt 6 160 kronor i månaden.

Okej, barnen då? I exemplet krockar etableringstillägget med underhållsstödet och den som skrev Fria tiders "faktaruta" har valt att dels fuska lite och dels maximera pengarna. Du får 800 kronor för varje barn under 11 år och 1 500 kronor därefter. Men du kan maximalt få för tre barn och om du får underhållsstöd också så betalas bara etableringstillägg för två av barnen.

Bostadsbidrag och barnbidrag kan alla få. Även här är bidragen maximerade i exemplet. Kvinnan skulle behöva bo i en trea på 85 kvadratmeter, ha en hyra på 7 000 kronor, ha tre hemmavarande barn och en årsinkomst på 81 312 kronor för det här bostadsbidraget, enligt Försäkringskassan.


► LÄS MER: De äger de stora Facebooksidorna – egentligen

Påstående: Invandraren har rätt till 259 200 kronor i retroaktiv föräldrapenning.

Så här ligger det till: Enligt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesman på Försäkringskassan, är detta i exemplet en omöjlighet. Det som antyds är att kvinnan skulle få stöd för tid hemma med barnen i utlandet innan hon kom till Sverige, men det får man inte, enligt Löfgren.

 

Påstående: Invandraren har rätt till 12 000 kronor i skattefri SFI-bonus.

Så här ligger det till: Nej, SFI-bonusen är avskaffad.

 

Påstående: Inget av ovanstående bidrag dras in för att invandraren vägrar att ta ett erbjudet jobb

Så här ligger det till: Jo, du kan bli av med din ersättning. Etableringsplanen avslutas om personen utan godtagbart skäl avvisar ett erbjudet lämpligt arbete om hen har arbete eller arbetssökande som huvudsaklig aktivitet enligt sin etableringsplan, säger Fredrik Bodin på avdelningen Integration och etablering på Arbetsförmedlingen.

► LÄS MER: Nej, Swefilmer-gripen riskerar inte längre straff än Hagamannen

Statskontoret anges som källa till påståendena. Men Statskontoret har dementerat uppgifterna. De anser att personen som skrivit "faktarutan" gjort ett hopkok av uppgifter:

– Det var i alla fall väldigt tydligt att vi inte angett det som påstods, säger generaldirektör Ingvar Mattson till Metro.

Men nu sprids alltså Fria tiders "faktaruta" från 2012 på nytt i sociala medier och det är många som rasar i kommentarsfälten.

En del tycker att den ensamstående mamman i exemplet måste ha det bekvämt.

Så, hur har den här gruppen det egentligen?

– Ensamstående utrikesfödda kvinnor med flera barn är generellt den mest ekonomiskt utsatta barnfamiljen av alla familjetyper, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesman på Försäkringskassan, och hänvisar till en rapport  Försäkringskassan släppte 2015.

Den som gjorde exemplet har försökt att maximera alla belopp. Samma exempel, med de här väldigt specifika omständigheterna, skulle i dag ge omkring 22 000 kronor, enligt Försäkringskassan.

Hur vanligt är det att någon får pengar som i exemplet?

– De här ersättningarna är inte representativa för gruppen som helhet utan snarast tvärtom.


► LÄS MER: Nej, Swefilmer-gripen riskerar inte längre straff än Hagamannen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset