Lägg lite extra krut på ditt cv. Det lönar sig. Ola Püschel, studie- och yrkesvägledare på Infoteket i Malmö tipsar om vad du bör tänka på.
Lägg lite extra krut på ditt cv. Det lönar sig. Ola Püschel, studie- och yrkesvägledare på Infoteket i Malmö tipsar om vad du bör tänka på.

Max 30 sekunder. Så lång tid ägnar arbetsgivaren åt ditt cv. Hur gör du då som student för att imponera? Lugn, du har antagligen mer i bagaget än du tror.

Ditt cv tillsammans med det personliga brevet är vad som avgör om du får komma till en arbetsintervju eller inte. Att lägga lite extra krut på att författa dessa två dokument är därför en nödvändighet. Det konstaterar Ola Püschel, studie- och yrkesvägledare på Infoteket i Malmö.

Han jobbar också med Arbetscentrums projekt ”Servicepatrullerna” som hjälper långtidsarbetslösa tillbaka till den öppna arbetsmarknaden – bland annat genom utformandet av bra och  funktionella ansökningar.
– Ett cv är ett levande dokument på så vis att du ständigt får uppdatera det och anpassa det efter det jobb som du söker. Det tar inte några minuter att skriva det, räkna med timmar eller kanske till och med dagar, säger han.

Innan du börjar skriva
cv:et, berättar Ola, bör du ha läst igenom jobbannonsen noga. Vilka nyckelord använder de sig av? Vad kan man läsa mellan raderna?

Låtsas att du är arbetsgivaren och fundera över vilken typ av person du söker.
– Väcker annonsen frågor om tjänsten som du bör veta innan du skriver din ansökan så ska du kontakta arbetsgivaren, någon branschorganisation eller facket och fråga. Det visar att du verkligen är intresserad. Ta reda på så mycket som möjligt om företaget och ta hjälp av internet och referenslitteratur om du känner dig osäker.  Men kopiera aldrig någon annans cv. Det måste vara du själv och dina ord som beskriver dina kompetenser och erfarenheter, säger han.

•• Hur skriver man det perfekta cv:et som student?
– Man ska inventera sin ryggsäck noga. Bara för att du inte har jobbat i flera år så betyder inte det att du inte har erfarenheter som räknas. Olika typer av förtroendeuppdrag, i kår- eller idrottsverksamhet, är bra meriter till exempel.
– Praktik och examensarbeten ska du naturligtvis också skriva upp, liksom alla sommarjobb.
Får du inte jobbet trots att du lagt ner stor möda på ansökan ska du inte misströsta, det är ovanligt att man får drömjobbet på första försöket.

– I dag är det faktiskt så att de flesta får jobb genom kontakter, praktik och nätverkande. Så mitt råd till alla studenter är att nätverka så mycket som möjligt under studietiden. Och det behöver inte vara något avancerat, ni kan vara ett par studenter som bildar en grupp på Facebook, till exempel. 
– Ta också tillvara på möjligheterna när det dyker upp branschdagar och arbetsmarknadsmässor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset