Misshandel. I dag började rättegången mot de två killar, 15 och 16 år, som ska ha misshandlat Carl-Eric Cedvander, 61, på Kortedala torg den 18 mars.

De två killarna var tillsammans med fem kompisar på Kortedala torg. Där fick de syn på en hund, som en av de misstänkta i förhör säger att han tyckte såg rolig ut. Hunden stod bunden utanför en matvaruaffär.

Vittnen såg bland annat hur gänget sparkade en burk i riktning mot hunden. När Carl-Eric Cedvander kom ut ur affären ska han ha gått fram till gänget och frågat vad de sysslade med.

Det slutade med att Cedvander misshandlades svårt. Han ska ha fått ta emot sparkar och slag efter att ha fallit ner i en torrlagd fontän. Han blev så svårt skadad att han svävade mellan liv och död. I dag har han svårt att hitta vissa ord, minns ingenting två år bakåt i tiden, och fick komplicerade benbrott i skallen och ansiktet.

Han berättar i förhör att han hade stort intresse för växter och datorer tidigare. I dag kan han inte namnet på några växter och datorer förstår han inte hur de fungerar. Rättegången beräknas ta åtta dagar. Fallet fick stor uppmärksamhet och sex av de sju i gänget var misstänkta för att ha deltagit i den svåra misshandeln, den sjunde var under 15 år och blev i stället föremål för sociala insatser. Sedan dess har misstankarna mot alla, utom de två nu åtalade, lagts ner. Flera personer blev vittne till misshandeln på torget, en av dem grep in och försökte skydda Cedvander. Han beskriver i förhör hur hårda sparkar träffade Cedvander i huvudet.

–  Jag tänkte inte på annat än att skydda den äldre mannen. Jag lyckades inte eftersom de var så många, säger han i förhör.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset