En man som åtalades för våldtäkt frias. Orsaken: ”Det har inte varit frågan om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”. Arkivbild.
En man som åtalades för våldtäkt frias. Orsaken: ”Det har inte varit frågan om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”. Arkivbild.

Kvinnan anmälde att hon våldtagits och misshandlats på ett hotell. Bland bevisningen fanns ett vittne, skador på kvinnan och blodiga lakan. Men nu frias mannen av Stockholms tingsrätt. Orsaken: ”Det har inte varit frågan om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”.

Rådmannen ville döma den 26-årige mannen till fängelse för våldtäkt, men två av nämndemännen höll inte med.

”Hon kan ha förorsakat blessyrerna själv”, anser den ene. ”NN:s berättelse är naiv och kan inte leva upp till verkligheten”, anser den andre.

Fallet gäller ett misstänkt övergrepp i slutet av februari då kvinnan och den 26-årige mannen tog in på ett hotell i Stockholm. I hotellrummet började de ha sex, men mannen var hårdhänt och hon sa ”backa”, ”det gör ont” och ”stopp”, har hon berättat.

Kvinnan blev biten i halsen, fick ett hårt tag om halsen och hår bortslitet, enligt åtalet. Mannen ska också ha hållit fast kvinnan och gnuggat och slagit mot hennes underliv. Under den delen av det misstänkta övergreppet befann sig en väninna i rummet, och hon vittnade till kvinnans fördel.

LÄS MER: Nämndemän utesluts ur Centerpartiet efter skandaldom

Den tredje nämndemannen och rådmannen ansåg att bevisningen räckte för att fälla 26-åringen, som nekade till brott, både för misshandel och våldtäkt. De kallar kvinnans berättelse ”klar, lång och levande”.

”Vi anser vidare att NN:s berättelse varit fri från felaktigheter, motsägelser, överdrifter och svårförklarliga moment, också i de fall hon blivit pressad under förhöret”, skriver rådmannen och nämndemannen under det långa avsnittet ”skiljaktig mening”.

De pekar även på de dokumenterade skador kvinnan hade och teknisk bevisning i form av blod som säkrats på lakan. I deras utlåtande står att läsa att ”det är ställt utom rimligt tvivel” att 26-åringen agerat så som påståtts i åtalet.

Deras rekommenderade straff: Fängelse i två år och tre månader.

LÄS MER: Kritiserade nämndemän stängs av efter skandaldom

Men de två övriga nämndemännens åsikter räckte alltså för att fria 26-åringen från alla anklagelser.

”Det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara. NN har inte försökt rymma och hon passade inte på att lämna rummet när hon skulle hämta sin väninna”, ansåg en av dem.

Kvinnan har berättat att hon skuldbelagt sig själv. Att hon inte lämnade rummet direkt efter misshandeln berodde på att ”hon var rädd och i chock och visste inte vart hon skulle ta vägen”.

Nämndemän är politiskt tillsatta. Om två personer i en rätt om fyra vill fria en åtalad blir det en friande dom.

Metro har sökt åklagaren och kvinnans biträde.

Den kritiserade domen vid Solna tingsrätt:

I början av mars fick en dom vid Sona tingsrätt stor uppmärksamhet. En man som stod åtalad för misshandel av en kvinna friades. ”NN:s familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”, fanns bland annat att läsa i domen. ”Det normala i ”dessa kretsar” är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare”.

Rådmannen och en nämndeman ville fälla mannen, men de två centerpolitiska nämndemännen valde att fria. Efter att domen blev känd uteslöt Centerpartiet de två personerna, och de stängdes även av som nämndemän vid Solna tingsrätt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset