Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem anser att justitieombudsmannen bör granska varför en rättegång hölls hela sju år efter den misstänkta våldtäkten.
Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem anser att justitieombudsmannen bör granska varför en rättegång hölls hela sju år efter den misstänkta våldtäkten.

Sju år efter våldtäkten hölls rättegången mot den misstänkte gärningsmannen. Orsaken till fördröjningen var att polisen missat att efterlysa honom, och att tingsrätten glömt bort ärendet. ”Jag tycker det känns viktigt att JO granskar ärendet”, säger rättsexpert Sven-Erik Alhem.

Metro kunde i går avslöja att en rättegång hölls först sju år efter en misstänkt våldtäkt. En nu 32-årig man fick ett avvisningsbeslut 2009 men lämnade inte landet. I juli 2010 våldtogs en kvinna under en tur med en Ålandsfärja, och i februari 2012 åtalades mannen vid Nacka tingsrätt. Han häktades i sin utevaro och tingsrätten sände informationen till polisen för att han skulle efterlysas.

Först i november 2016 – nästan fem år senare – efterlystes han. Och från tingsrättens sida hade man inte försökt att delge mannen stämningen på grund av ”förbiseende”. Rättegången hölls i torsdags, och åklagaren yrkade på minst två års fängelse.

– Att det är så många samverkande misstag i ett och samma mål har jag inget minne av att jag någonsin har sett, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige och tidigare överåklagare.

LÄS MER: Tio män misstänks för gruppvåldtäkt – polisbrist försenade gripanden

– Jag tycker det känns viktigt att JO (Justitieombudsmannen) granskar ärendet. Först när man granskat det kan man uttala sig mer konkret om vad det är som har gått snett och vem som har felat.

Den senaste tiden har polisen kritiserats hårt för att inte hinna arbeta tillräckligt mycket med våldtäktsutredningar. Exempelvis anmälde en kvinna att hon i augusti förra året gruppvåldtagits i Fittja. Spår från brottsplatsen matchades i slutet av förra året mot tre män, men inga gripanden gjordes förrän i mitten av juni i år. Orsaken till att insatsen dröjde var resursbrist vid polisen, enligt åklagaren. Totalt misstänktes tio personer för gruppvåldtäkten, och fem av dem kommer att åtalas, vilket Metro tidigare har rapporterat om.

LÄS MER: Andelen uppklarade våldtäkter sjunker

Alhem igen om färjevåldtäkten:

– Det är djupt olyckligt att något sådant här inträffar, och att allmänheten kan förledas att tro att det är så här det går till inom rättsväsendet. Framförallt när man sätter det samman med rapporter som nyligen kommit om polisen och att utredningar om så allvarliga brott som våldtäkt blir liggande.

Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson, vill inte kommentera enskilda fall, men skriver i ett mejl till Metro:

”Tyvärr får vi alltför många signaler om att inte minst utredningar om våldtäkter prioriteras bort. Samtidigt som vi vet att skyndsamt är extra angeläget när det kommer till den här typen av brott. Jag förutsätter att myndigheterna går till botten med de eventuella brister som uppdagas.”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sexbrott