Invigningen av det sedermera skandalomsusade Trump University 2005, som lades ned 2010. En kurs vid skolan står i centrum för den tvist som Donald Trump är indragen i. Arkivbild.
Invigningen av det sedermera skandalomsusade Trump University 2005, som lades ned 2010. En kurs vid skolan står i centrum för den tvist som Donald Trump är indragen i. Arkivbild.

Donald Trump uppges vara indragen i inte mindre än 75 olösta rättstvister som kan tynga hans presidentskap. Nu försöker hans advokater skjuta på en rättegång till efter installationen i januari.

Den 28 november ska Trumps advokater försvara honom inför en domstolsjury i San Diego i Kalifornien. Affärsmannen stäms på motsvarande 360 miljoner kronor av tidigare studenter vid hans nedlagda Trump University. De anser sig lurade på hundratusentals kronor i avgifter för en bluffutbildning om fastighetsaffärer.

Det är bara en av de 75 tvister som, enligt USA Today, hänger i luften samtidigt som republikanen förbereder sig för att inta Vita huset den 20 januari.

San Diego-fallet lär störa tillträdet och Trumps första tid vid makten, särskilt om han tvingas framträda i rättssalen. Trumps advokater bad därför i torsdags domaren i målet att skjuta upp rättegångsstarten till februari eller mars.

– Vi anser att det är starkt berättigat att be domstolen att skjuta upp rättegången medan Mr Trump förbereder sig för att tillträda sitt ämbete, sade advokaten Daniel Petrocelli enligt The Wall Street Journal.

Trump: Partisk domare

Petrocelli bad också om att Trump skulle få vittna via videolänk.

Domaren i målet är Gonzalo Curiel. Trump kritiserades hårt i juni när han påstod att Curiel är partisk på grund av sitt mexikanska påbrå. Vid det laget kände sig många spansktalande kränkta av Republikanens uttalanden om dem som brottslingar. Curiel, som för övrigt är född i USA, kommer troligen att ge besked om rättegångsstarten på måndag. Domaren rekommenderade i torsdags också parterna att göra upp själva utanför domstolen, så att fallet inte behöver gå till rättegång.

Presidenter är inte immuna mot stämningar och åtal om de berör handlingar som begåtts före makttillträdet eller inte har med ämbetet att göra. Det fick demokraten Bill Clinton (president 1993–2001) bittert erfara. Anklagelser om tidigare sexuella trakasserier mot en kvinna spillde över i den berömda skandalen med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky, ett fall som kraftigt tyngde presidentens sista tid vid makten.

Stämma kvinnor

Sannolikheten finns att även president Trump kommer att störas av tvister. Dessutom granskar just nu USA:s skatteverk Trumps deklarationer, har han själv medgett.

Republikanen har också sagt att han ska stämma de kvinnor som trädde fram i valrörelsen och hävdade att han förgripit sig på dem.

Det potentiellt mest explosiva fallet tycks han dock slippa. Bara dagar före valet tog en kvinna tillbaka sina beskyllningar om att Trump skulle ha förgripit sig på henne när hon var 13 år.

Med sin bakgrund som kontroversiell affärsman har Trump varit inblandad i över 4 000 rättstvister, enligt USA Today.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset