Riksåklagare Anders Perklev. Arkivbild.
Riksåklagare Anders Perklev. Arkivbild.

Riksåklagare Anders Perklev inleder inte förundersökning om brott som begåtts mot den fängslade journalisten Dawit Isaak i Eritrea.Orsaken är att en utredning skulle kunna sätta ett eventuellt frigivande på spel.

– Det är ett rent övervägande om ett beslut att inleda en förundersökning skulle motverka intresset att åstadkomma en frigivning nu när det pågår ansträngningar att få honom frigiven, säger Anders Perklev till TT.

Det är Utrikesdepartementet som försöker få Dawit Isaak fri. Samtidigt finns det enligt Perklev "förhållandevis starka skäl för att inleda en brottsutredning". Anmälan som lämnats in av flera personer gäller brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr.

– Det är ett verkligt ovanligt ärende. Men det handlar om ett praktiskt övervägande om vilket intresse som får väga tyngst. Det här är ett rent humanitärt intresse.

Perklev konstaterar också att svenska utredningsåtgärder inte skulle kunna användas i syfte att tvinga fram ett visst beslut i Eritrea, där den svensk-eritreanska journalisten sitter fängslad sedan 2001. Enligt den eritreanska regeringen misstänks Dawit Isaak för brott mot rikets säkerhet.

Beskedet är samma besked som Perklev har gett tidigare, i mars 2015, men han har nu prövat frågan igen efter en förnyad anmälan i juni i år.

KALLE AHLS N
Dawit Isak. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset