Expert: ”Svensk rättspraxis när den är som sämst”

  Den 18-årige serievåldtäktsmannen har dömts till två år och nio månaders fängelse för grov våldtäkt och försök till våldtäkt – lägre än minimistraffet.

Den internationellt efterlyste 18-årige serievåldtäktsmannen har utretts för en serie överfallsvåldtäkter i Sverige och Belgien. Nu har han dömts till två år och nio månaders fängelse för grov våldtäkt och försök till våldtäkt mot två kvinnor i Spånga.
Minimistraffet för grov våldtäkt är fyra år.
– Det här är svensk rättspraxis när den är som sämst. Jag tycker att det låter väl i underkant även om man har tagit hänsyn till att han är 18 år. Här har de gått långt under straffminimum, trots att han här döms för ytterligare ett brott. Det är ett problem att domstolarna ofta sätter straffsatserna på den nedre skalan, säger Metros rättslige expert Stefan Wahlberg.
Thomas Bodström (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, menar att det är normalt att domstolar tar hänsyn till åldern även om brottet är grovt och att de kan utdöma straff som är kortare än minimistraffen.
– Åldern har stor betydelse. Det är så i alla EU-länder och andra jämförbara länder, säger han.
De två kvinnorna överfölls båda två vid olika tillfällen i maj i trapphusen vid sina lägenheter i Spånga. Den första kvinnan tvingades in i bostaden, misshandlades med ett 30-tal knytnävsslag i ansiktet och våldtogs i badrummet. Den andra försökte han våldta
i trapphuset, men skrämdes till flykt när hon skrek.
– Det handlar om en inrest serievåldtäktsman som ägnat sig åt ovanligt brutala överfall, säger Niclas Andersson vid polisen.
Mannen utvisas till Belgien, där han ska avtjäna sitt straff och ställas inför rätta misstänkt för ytterligare fem överfallsvåldtäkter.

Det var när 18-åringens identitet kontrollerades som den internationellt efterlyste våldtäktsmannen även kunde kopplas till flera fall i Belgien.
18-åringen nekar till brott. Metro har utan framgång sökt hans advokat.
Tingsrätten har ännu inte tagit emot något överklagande.

Enligt Metros rättslige expert Stefan Wahlberg är straffet ungefär lika långt som en våldtäkt av ”normalgraden” brukar ge.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset